Život pod tlakom vás vie doviesť do vyhorenia. Mikroprestávky v práci vedia predísť úzkosti

NETKY.SK • 5 Máj 2024, 14:20 • 2 min
Život pod tlakom vás vie doviesť do vyhorenia. Mikroprestávky v práci vedia predísť úzkosti

Je dôležité pomenovať svoje emócie, najmä tie konfrontovanejšie, ako je strach, úzkosť alebo hnev. Aj keď to znie neintuitívne, pomenovanie svojich pocitov pomáha. Môže to pomôcť znížiť zmätok, takže môžete začať spracovávať svoje emócie a dávať zmysel tomu, čo sa deje. Prijatie bez posudzovania je základom duševnej pohody, najmä v časoch, kedy zažívate veľa tlaku.

slovakia

left justify in out

Máte niekedy toľko práce, že neviete, kde začať? Možno sa niekedy cítite preťažení očakávaniami iných od vás alebo sklamaní z pokroku, ktorý ste dosiahli. Keď ste pod tlakom, je ľahké sa takto cítiť.

Tlak je každodennou súčasťou nášho pracovného života. Filozof Thomas Carlyle povedal: „Žiadny tlak, žiadne diamanty“, čím naznačil, že v zvládnuteľných dávkach vás môže energizovať a motivovať k výkonu a dosahovaniu. No ak je ho príliš veľa dokáže narušiť vašu rovnováhu.

Vnútorný a vonkajší tlak

Vnútorné tlaky pramenia z toho, že na seba príliš tlačíte, alebo z obáv o svoju schopnosť splniť očakávania druhých od vás a od toho, čo od seba máte. Vonkajšie tlaky pochádzajú z okolností alebo ľudí okolo vás – napríklad manažéra, ktorý vás núti pracovať určitým spôsobom alebo vám dáva veľké pracovné zaťaženie, ktoré presahuje vašu schopnosť sa s tým vysporiadať.

Niektoré vonkajšie tlaky majú malú súvislosť s vašou prácou, ale spôsob, akým na ne reagujete, môže negatívne ovplyvniť vašu prácu. Dlhé dochádzanie do práce, choroba, finančné ťažkosti, rodinné povinnosti, úmrtia alebo nebezpečné pracovisko, to všetko vás môže veľmi zaťažiť a ovplyvniť vaše správanie. V extrémnych prípadoch sa môžete dokonca cítiť pod tlakom riskovať, konať proti svojim hodnotám.

Uznajte svoje pocity

Je dôležité pomenovať svoje emócie, najmä tie konfrontovanejšie, ako je strach, úzkosť alebo hnev. 
Aj keď to znie neintuitívne, pomenovanie svojich pocitov pomáha. Môže to pomôcť znížiť zmätok, takže môžete začať spracovávať svoje emócie a dávať zmysel tomu, čo sa deje.
Pokúste sa neodsudzovať a neznehodnocovať svoje pocity. Pokúste sa byť otvorení všetkým svojim emóciám a akceptujte to, ako sa práve teraz cítite.

Prijatie bez posudzovania je základom duševnej pohody, najmä v časoch tlaku. 
Možno zistíte, že jednoduché uznanie „Práve teraz sa cítim vystrašený“ alebo „Práve teraz sa cítim unavený“ vám pomôže mierne sa uvoľniť.

Urobte si mikroprestávky

Tlak a dlhé hodiny idú ruka v ruke. Či už žonglujete s viacerými povinnosťami v práci alebo s deťmi od úsvitu do súmraku, možno sa pristihnete, že by ste si priali, aby mal deň viac hodín. 

Tu môžu byť 2-5 minútové mikroprestávky skutočne účinné . Ak nemáte veľa času, robiť si počas dňa pravidelné krátke prestávky na dýchanie , počúvanie hudby, ochutnanie kávy, zavolanie priateľovi alebo čokoľvek iné, čo vám zlepší náladu, je nevyhnutné. 

Len päťminútová prestávka vás môže nabiť energiou. A očakávanie mikroprestávky môže pomôcť udržať motivácie počas celého dňa. 

Ako prosperovať pod tlakom

Rozumný životný štýl je základom zvládania tlaku, preto pravidelne cvičte, pite alkohol s mierou, dodržiavajte zdravú výživu a doprajte si dostatok spánku. Tieto kroky zdravého rozumu však samy osebe nestačia. Aktívna reakcia na tlak vám môže pomôcť zvládnuť jeho negatívny vplyv na vás. 

Tlak často pramení z pochybností o vašich schopnostiach. Skúste oceniť svoje kvality a pracujte na svojom sebavedomí.

Takisto sa nebojte požiadať o pomoc, ak sa cítite pod príliš veľkým tlakom. Rozhodnite sa, odkiaľ tlak pochádza, a požiadajte svojho šéfa, kolegov, priateľov, rodinu alebo kohokoľvek z vašej siete podpory o radu alebo pomoc.

Žiť pod tlakom je ťažké. Buďte k sebe súcitní. Uvoľnite sa, kde môžete. 
Sústreďte sa na to, čo musíte urobiť, a znížte svoje očakávania o zvyšku. Je v poriadku, ak sa nahromadí riad alebo už tretiu noc po sebe jete fazuľu na toaste. Teraz je čas na to, aby ste sa uvoľnili.

Pozorujte slová, ktoré sa vám motajú v hlave. Všimnite si, či robíte rozsiahle vyhlásenia ako „nie som dosť dobrý“ alebo „toto nedokážem“. Vneste do týchto myšlienok súcit a perspektívu. Pripomeňte si, že sa snažíte pracovať alebo sa starať o druhých v náročnom období a robíte to najlepšie, čo môžete. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: groovnow.com, mindtools.com. titulná foto: groovnow.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies