Zeler v podobe zdravých hranolčekov

NETKY.SK • 11 Február 2023, 12:00 • 2 min
Zeler v podobe zdravých hranolčekov

Už starí Egypťania poznali zeler a jeho skvelé účinky na naše zdravie. Okrem potrebnej hydratácie ho využívali aj ako silné afrodiziakum. Je bohatý na vitamíny A, B, C a K, nechýbajú mu ani životne dôležité minerály ako vápnik, horčík a draslík, okrem toho pôsobí protizápalovo a môže pôsobiť ako prevencia rakoviny či srdcových ochorení.

slovakia

left justify in out

Zeler je (špeciálne stonkový) plný vody (95%), obsahuje minimum kalórií a je úžasným komponentom pri redukčných diétach. Zeleru sa nevyhýbajte a pripravte si jeden či viacero chutných zelerových pokrmov.

 

Zelerové hranolčeky


Suroviny
1 ks väčší zeler

3 PL olivový olej

soľ

korenie

sušený cesnak

čili

 

Postup
Najskôr odrežeme spodnú časť zeleru (korienky). Následne ostrým nožom orežeme zdrevnatenú šupku. Ak máme dostatočnú silu v rukách môžeme na ošúpanie použiť aj škrabku. Keď je zeler celý ošúpaný, prekrojíme ho na polovicu a potom každú polku narežeme na asi centimeter hrubé plátky. Z nich vykrajujeme klasické hranolčeky. Nakrájaný zeler v miske zmiešame s olejom, soľou a koreninami podľa chuti (s čili opatrne). Hranolčeky poukladáme na papierom vystlaný plech a pečieme v rúre vyhriatej na  200 °C  približne 35 minút.  V polovici pečenia ich poobraciame kuchynskou špachtľou. Podávame ešte horúce len tak samotné alebo s vašim obľúbeným dresingom, omáčkou či dipom.  

 

Dobrú chuť!

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies