Za každého uneseného misionára na Haiti žiadajú milión dolárov!

NETKY.SK • 20 Október 2021, 06:05 • 2 min
Za každého uneseného misionára na Haiti žiadajú milión dolárov!

PORT-AU-PRINCE - Skupinu 17 ľudí, medzi ktorými je aj 5 detí, uniesli členovia gangu 400 Mawozo, ktorí majú na konte viacero podobných prípadov a dokonca aj vrážd.

slovakia

left justify in out

Gang, ktorý na Haiti uniesol 16 amerických a 1 kanadského misionára, požaduje výkupné milión dolárov za každého uneseného, celkovo teda 17 miliónov dolárov (v prepočte približne 14,6 milión eur). Informovala o tom agentúra AFP.

 

img

 

Haitský minister spravodlivosti Liszt Quitel potvrdil, že misionárov uniesol sobotu gang 400 Mawozo, ktorý ovláda oblasť východne od haitského hlavného mesta Port-au-Prince. Pre denník The Washington Post Quitel uviedol, že únoscovia bežne požadujú v rámci výkupného veľké sumy peňazí, ktoré počas vyjednávania znižujú, pričom dodal, že jeho podriadení sa na vyjednávaní nepodieľajú.

 

Prečítajte si tiež: Začal sa proces s 96-ročnou sekretárkou z koncentračného tábora

 

Ako uvádza AFP, unesení misionári pracujú pre kresťanské zoskupenie Christian Aid Ministries so sídlom v USA. To vo vyhlásení uviedlo, že misionárov uniesli cestou zo sirotinca nachádzajúceho sa medzi hlavným mestom Haiti a hranicou s Dominikánskou republikou. Organizácia Christian Aid Ministries na svojej webstránke spresnila, že medzi unesenými misionármi je 7 žien a 5 mužov vo veku 18 až 48 rokov, a tiež 5 detí vo veku 8 mesiacov, 3, 6, 13 a 15 rokovAgentúra AP v utorok uviedla, že ich uniesli v komunite Ganthier, ktorá žije na území ovládanom spomínaným gangom. Skupine tiež pripisujú zodpovednosť za tohtoročné vraždy 5 kňazov a 2 mníšok. V rovnakom regióne gang 400 Mawozo podľa AFP v apríli tohto roku uniesol 10 ľudí vrátane 2 francúzskych duchovných a držal ich 20 dní. USA v auguste vydali pre Haiti červenú výstrahu a vyzvali Američanov, aby do tohto karibského štátu necestovali pre riziko únosov, vysokú kriminalitu a občianske nepokoje.

 

img

 

Kým sa úrady usilujú o prepustenie unesených misionárov, odbory a ďalšie organizácie v pondelok usporiadali protesty proti zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii v krajine. Najchudobnejší štát západnej pologule opäť zápasí s rastúcim počtom únosov po tom, čo haitského prezidenta Jovenela Moisea v júli zastrelili v jeho súkromnej rezidencii. K zhoršeniu situácie prispelo aj zemetrasenie, ktoré v auguste pripravilo o život viac než 2 200 ľudí.

 

MOžno vás zaujme: Konflikt v Jemene dosiahol ďalší hanebný míľnik

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies