Z epidemiologickej mapy Slovenska zmizli zelené okresy. Situácia je vážna, vyhlásil Krajčí

NETKY.SK • 16 Október 2020, 18:45 • 2 min
Z epidemiologickej mapy Slovenska zmizli zelené okresy. Situácia je vážna, vyhlásil Krajčí

BRATISLAVA - Situácia na Slovensku v súvislosti s novým koronavírusom je vážna. Krajina má každý deň rekordné prírastky počtu infikovaných, hospitalizovaných a pacientov v kritickom stave a ide českou cestou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V piatok o tom informoval minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO). "Situácia bude zlá. To sa zo dňa na deň zastaviť nedá," uviedoll Krajčí. Ten zároveň verí, že prísne epidemiologické opatrenia sa prejavia v čase. Slovensko začína mať výrazne červenšie regióny na severe a juhu

 

img

 

Nasledujeme český scenár? 

Situácia sa o čosi zhoršila aj v susednom Maďarsku. Najhoršia však ostáva v Česku. počet prípadov neustále narastá aj v Poľsku, najmä v prihraničných oblastiach.

 

Priebeh počtu infikovaných je podľa šéfa rezortu zdravotníctva na Slovensku takmer rovnaký ako v Česku. Poukázal na to, že čím je nižšia mobilita občanov, tým je nižšia šanca šírenia sa nákazy.

 

 

Reprodukčné číslo sa na Slovensku sa pohybuje od 1,3 až 1,5. Denný priemer nakazených na nový koronavírus je 1341 ľudí, pred týždňom to bolo 756. Počet hospitalizovaných stúpol z 324 na 464 pacientov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Koronakríza zatvára reštaurácie. Väčšina Slovákov sa vyslovila, že by im klesla kvalita života, ak sa zavrie ich obľúbená

 

V krajine evidujeme nárast počtu hospitalizovaných

Najviac hospitalizovaných pacientov pribudlo v nemocniciach v Prešovskom, Košickom a Žilinskom kraji. Zvýšil sa aj počet prípadov v najrizikovejšej skupine nad 65 rokovAktuálne je nakazených 683 zdravotníkov.

 

Laboratória otestovali rekordne veľa ľudí

Slovensko má za sebou aj rekordy v testovaní na ochorenie COVID-19. Denný priemer stúpol na 9 411 testov. V tzv. červenej fáze je aktuálne 72 okresov.

 

img

 

V oranžovej fáze je sedem okresov. Zelené okresy Slovensko aktuálne nemá. Situácia sa v priebehu tohto týždňa natoľko zhoršila, že Krajčí nechal okrem 11 reprofilizovaných nemocníc pripraviť na nápor infikovaných pacientov ďalších 59 kliník

 

Prečítajte si viac: Nový koronavírusový test má výsledok do piatich minút

 

Nemocnice rušia plánované operácie

Pozastavenie plánovaných operácii ohlásil vo Fakultnej nemocnici Trenčín, v Nemocnici Poprad, Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach a vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou Lučenec. "Podľa mojich informácií Košice a Trebišov už obnovili plánovanú zdravotnú starostlivosť," doplnil.

 

Obmedzenie v poskytovaní plánovanej zdravotnej starostlivosti hlásia z Fakultnej nemocnici Trnava, z Univerzitnej nemocnici Martin, Hornooravskej nemocnici s poliklinikou Trstená, v nemocnici s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši a v Nemocnici s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove.

 

 

Situácia sa vymkla kontrole

Krajčí informoval, že v súčasnosti vedia vďaka testom zachytiť iba asi 20 percent bezpríznakových ľudí. Priznal, že túto situáciu nemajú pod kontrolouže im práve skupina asymptomatických ľudí uniká.

 

Nechcel komentovať, či sa plánuje plošné testovanie obyvateľstva. Krajčí pripustil, že sa diskutuje aj o možnom lockdowne.

 

Hlavný hygienik SR Ján Mikas doplnil, že na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva pomohli aj viacerí študenti. Zaškolení na boj proti pandémii boli aj vojaci.

 

 

Minister zdravotníctva opätovne vyzval na dodržiavanie opatrení. Pripomenul potrebu dodržiavania odstupov, nosenia rúšok a umývania si rúk. Je presvedčený, že keby opatrenia ľudia dodržiavali, nárast počtu nakazených by sa podarilo zastaviť.

 

Prečítajte si viac: Komu bude vakcína poskytnutá prednostne? Eurokomisári predstavili stratégiu očkovania na COVID-19

 

Za štvrtok pribudlo viac ako 2-tisíc nakazených

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo štvrtok zaznamenali 2 075 potvrdených prípadov COVID-19 zo 14 010 laboratórnych vyšetrení.

 

Najpočetnejší výskyt infikovaných hlásia z Bardejova, Bratislavy, Čadce, Košíc, Liptovského Mikuláša, Prešova, Popradu, Prievidze, Trnavy, Trenčína a Žiliny.

 

Ochranné pomôcky pred koronavírusom si môžete objednávať na shop.netky.skNa sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies