Z Afriky sa šíri nákazlivejší variant koronavírusu! Je hrozbou aj pre zaočkovaných

NETKY.SK • 30 August 2021, 22:00 • 2 min
Z Afriky sa šíri nákazlivejší variant koronavírusu! Je hrozbou aj pre zaočkovaných

Testy v niektorých krajinách odhalili nový variant koronavírusu. Mutáciu označujú ako C.1.2 a je doposiaľ najviac vzdialená pôvodnému vírusu z čínskeho Wu-chanu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom juhoafrický Národný inštitút pre nákazlivé ochorenia. Nová mutácia bola potvrdená v metropolitnej oblasti Južnej Afriky, pričom aktuálne sa šíri do ďalších provincií.

 

Šírenie nákazy je veľmi rýchle, o čom svedčí aj rapídny nárast infikovaných. Nová juhoafrická mutácia koronavírusu bola po prvýkrát potvrdená v máji tohto roku. Tento variant bol zavlečený aj do Európy a Ázie

 

K 20. augustu v otvorenej databáze GISAID (Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data) evidovali 80 sekvenovaných vzoriek, ktoré odpovedajú mutácii C.1.2.

 

V porovnaní s pôvodnou juhoafrickou mutáciou, nový variant výrazne zmutoval. Má najviac submutácií zo všetkých, konkrétne 16. Ostatné známe varianty ich majú nanajvýš 14-15.

 

Práve pre rýchlosť tvorby mutácií by mohol byť tento vírus nákazlivý aj pre ľudí, ktorí už covid prekonaliVariant C.1.2 je totiž podľa vedcov „spojený so zvýšenou prenosnosťou a zníženou citlivosťou neutralizácie“. Pre ľudské telo teda bude pravdepodobne zložitejšie sa s týmto typom covidu vyrovnať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies