Výzva EÚ adresovaná Izraelu a Hamasu: Prijmite Bidenov mierový plán

NETKY.SK • 5 Jún 2024, 08:21 • 2 min
Výzva EÚ adresovaná Izraelu a Hamasu: Prijmite Bidenov mierový plán

BRUSEL - EÚ plne podporuje komplexný plán predložený americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktorý by viedol k trvalému prímeriu v Pásme Gazy, prepusteniu všetkých rukojemníkov a zvýšeniu humanitárnej pomoci pre palestínsku enklávu. Vyhlásil to šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

slovakia

left justify in out

Únia ďalej ocenila úsilie USA, Egypta a Kataru pri uľahčovaní rokovaní s cieľom ukončiť vojnu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas a zároveň zabezpečiť bezpečnosť Izraela, ku ktorej sa EÚ naďalej plne zaväzuje, píše sa vo vyhlásení.
 
Podľa Borrella sú mier a stabilita na Blízkom východe v záujme oboch strán, regiónu ako celku, ako aj celého sveta. EÚ vyzvala obe strany, aby prijali a splnili trojfázový návrh, a je pripravená prispieť k oživeniu politického procesu na dosiahnutie trvalého a udržateľného mieru založeného na riešení dvoch štátov a podporiť koordinované medzinárodné úsilie o obnovu Pásma Gazy.
 
Biden ešte v piatok predstavil plán na úplné prímerie v Pásme Gazy, s ktorým podľa Washingtonu súhlasil Izrael. Návrh dohody má podľa amerického prezidenta tri fázy a umožnil by zvýšenie toku humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Izrael však spresnil, že Biden nezverejnil všetky podrobnosti dohody a bude na nej potrebné ešte pracovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Vyhlásenie Josepa Borrella / TASR, Foto: abc.net.au
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies