AKTUALIZÁCIA: Peter Kovařík nevie, prečo inšpekcia zaistila vyšetrovateľov NAKA

NETKY.SK • 13 September 2021, 11:41 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Peter Kovařík nevie, prečo inšpekcia zaistila vyšetrovateľov NAKA

BRATISLAVA - Inšpekcia ministerstva vnútra zadržala vyšetrovateľov najzávažnejších káuz Jána Čurillu, Pavla Ďurka a ďalších dvoch vyšetrovateľov NAKA z tímu Očistec. Kovařík nepozná dôvody ich zadržania. Reagovali aj politici.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 13. septembra 15:50

 

„Vyrušuje ma to, veľmi ma to vyrušuje,“ reagovala Kolíková na zásah ÚIS. Zároveň zostala zdržanlivá, keďže nevie, či sa prípadným návrhom na väzbu nedotkne vec jej rezortu. Upozornila, že prichádza k situácii, keď sú konania, ktoré rieši Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), napádané inou zložkou prokuratúry.

 

img

 

„Znamená to, ako keby boli oklamaní predstavitelia Špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu. Mne je zložité uveriť tomu, že by sa dali takto oklamať. Samozrejme, môže sa to stať aj vtedy, keď by si všetci plnili dobre svoju prácu.“ 

 

Poslanec Kyselica tvrdí, že obvinení vyšetrovatelia majú výrazný podiel na rozložení zločineckých skupín. „Otvorene musím povedať, že je to nerovný boj, ak má sám vyšetrovateľ bojovať v spise, kde je x obvinených, možno s desiatimi, dvadsiatimi advokátmi, niekedy aj s prokurátorom a v neposlednom rade aj s vonkajším okolím.“ 

 

img

 

Myslí si, že tieto udalosti môžu demotivovať veľa čestných ľudí, ktorí pracujú pre štát. „Možno si povedia, že im to nestojí za to, majú svoje rodiny, majú svoj plat a nech si robí veľké veci, kto chce.“ Verí, že ľudia pracujúci pre štát nerezignujú.

 

Aktualizácia 13. septembra 15:40

 

Policajný prezident Peter Kovařík nemá informácie a nepozná dôvody, prečo inšpekcia ministerstva vnútra zaistila vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Uviedol to v reakcii na pondelkové zadržanie štyroch príslušníkov NAKA.

 

"Zostáva mi len dúfať, že ide o zákonné dôvody a dozorujúci prokurátor vysvetlí konanie ÚIS."

 

Možno vás zaujme: Veronika Remišová: Chaos v bezpečnostných zložkách vyhovuje iba organizovanému zločinu!

 

Pôvodná správa

 

Minister vnútra Roman Mikulec považuje zadržanie vyšetrovateľov z tímu Očistec za pokračovanie snáh o zastrašovanie vyšetrovateľov. Mikulec doplnil, že jeho vnútorné presvedčenie o špinavých hrách v pozadí rastie každým dňom. Rovnako ho neprekvapuje, že prípad dozoruje krajská prokuratúra, ktorá podľa ministra vnútra účelovo obvinila aj policajného prezidenta. „Som skutočne znepokojený tým, čo sa deje. Vnímam to ako ďalšiu účelovú akciu po tom, ako za záhadných okolností unikol z NAKA realizačný návrh na päticu mien za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny.“ 

 

img

 

Prečítajte si: Minister Mikulec kontakty na mafiu odmieta. Tvrdí, že Fico šíri konšpirácie a lži!

 

Denník N dnes informoval o tom, že Inšpekcia ministerstva vnútra zadržala vyšetrovateľov najzávažnejších káuz Jána Čurillu, Pavla Ďurka a ďalších dvoch vyšetrovateľov NAKA z tímu Očistec.

 

Možno vás zaujme: Súd rozhodol o väzbe pre Petra Petrova a ďalších troch obvinených

 

ÚIS vyšetruje údajné manipulovanie svedeckých výpovedí

 

V tejto súvislosti bol na podmienečný trest odsúdený Csaba Dömötör. Obvinení sú aj takáčovec Matej Zeman i podnikateľ Peter Petrov. Dočasne poverený riaditeľ ÚIS Peter Scholtz v júli pozastavil činnosť vedúcej špecializovaného tímu ÚIS Diany Santusovej. Činnosť tímu, ktorý prešetruje údajné manipulovanie svedeckých výpovedí, pozastavená nie je.

 

Vypočúvanie Petra Petrova

 

Spravodajský portál TV Joj Noviny.sk dnes informoval, že Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra dnes ráno začal s výsluchmi sporných svedkov, ktorý súvisí s údajným manipulovaním výpovedí svedkov v kauze Očistec. Vyšetrovatelia dnes krátko pred deviatou hodinou ráno vstúpili do bratislavského Ústavu na výkon väzby spolu s advokátkou zadržaného Mateja Zemana. Dôvodom má byť vypočúvanie Petra Petrova známeho ako Tiger.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Matej Zeman ide do väzby!


Na jeho výsluchu má byť prítomný aj jeho obhajca. Na dnes je naplánovaný iba výsluch Petra Petrova, termín vypočutia nedávno zadržaného Mateja Zemana zatiaľ nie je známy. „O tento výsluch žiadame už dva mesiace. Na postup vyšetrovateľa sme podali sťažnosť. Zatiaľ môj klient nemá doručené ani samotné obvinenie inšpekčnej služby,“ povedala advokátka Ivana Štefanková.

 

Prečítajte si: Tibor Gašpar a ďalší štyria obvinení v kauze Očistec zostávajú vo väzbe

 

NAKA v rámci akcie Očistec zadržala vlani viacerých policajných exfunkcionárov. Skupina okolo nitrianskeho podnikateľa a väzobne stíhaného Norberta Bödöra mala pozostávať z 18 osôb. Medzi obvinenými sú aj policajný exprezident Tibor Gašpar, exriaditeľ NAKA Peter Hraško. Voči špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi sa už vedie súdny proces.

 

Podobný článok: Robert Kaliňák dnes vypovedal na NAKA. Tvrdí, že policajti z kauzy Očistec sú stíhaní nezákonne
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies