Vojenský ombudsman riešil viacero podnetov

NETKY.SK • 9 Jún 2024, 12:13 • 2 min
Vojenský ombudsman riešil viacero podnetov

BRATISLAVA - Vojenský ombudsman minulý rok dostal 36 podaní a 19 z nich preveroval. Jeden bol opodstatnený.

slovakia

left justify in out

Za rok svojho pôsobenia Kancelária vojenského ombudsmana zaevidovala približne 50 podnetov. Viaceré  z nich aj preveroval. Vojenský ombudsman Roman Rybák v jednom prípade dospel k názoru, že sa jedná o porušenie základných práv a slobôd. Toto vyplýva zo stanoviska Ministerstva obrany SR ako Správy o činnosti, ktorá bola zverejnená na stránke MO SR.

Napriek tomu, že ombudsman minulý rok preveroval viacero podnetov iba jeden z nich posúdil ako opodstatnený. Uvedený prípad sa týkal vojaka prepusteného z dôvodu požitia omamnej a psychotropnej látky. Dotknutý vojak sa voči personálnemu rozkazu odvolal, ale toto jeho odvolanie odvolací orgán zamietol. Vojenský ombudsman  v rámci svojej činnosti a preverovania predmetného postupu dospel k záveru, správny orgán v správnom konaní mohol porušiť základné práva profesionálneho vojaka nakoľko sa podľa jeho názoru dostatočne nevysporiadal s navrhnutým dôkazom, ktorý si vojak nechal vyhotoviť - toxikologicko-chemická analýza. Ombudsman záležitosť postúpil vecne a miestne príslušnému prokurátorovi a avizoval, že ak vec bude odmietnutá podá podnet na preskúmanie predmetného rozhodnutia mimo odvolacieho konania.

Iné ombudsmanovi doručené podnety boli odložené. Dôvodom na odloženie bolo v šiestich prípadoch to, že záležitosť nepatrila do pôsobnosti vojenského ombudsmana a inom zas to, že svoj podnet stiahol sám navrhovateľ. V uvedených prípadoch porušenie práv a slobôd ombudsman nezistil. 


Niektoré podania kancelária zaevidovala a vybavila poskytnutím stanoviska - odpovede navrhovateľovi. Uvedené prípady sa týkali vo viacerých prípadoch personálnych rozkazov, dôchodkov a dovoleniek, ktoré neboli preplatené.

V roku 2024 kancelária eviduje zatiaľ iba 13 podnetov. Uvedený údaj je k máju tohto roka.

Úlohou vojenského ombudsmana je preverovanie a vyšetrovanie porušení základných práv a slobôd profesionálnych vojakov v režime vlastné podanie navrhovateľa - dotknutej osoby prípadne ex offo. Roman Rybák funkciu vojenského ombudsmana vykonáva od mája 2023.

Stav dodržiavania ľudských práv a slobôd profesionálnych vojakov po niekoľkých mesiacoch fungovaia Rybák hodnotí slovami, že je na dobrej úrovni. Má v úmysle navštíviť postupne všetky posádky a dostať tak činnosť svojej kancelárie do širšieho povedomia. Niektorí vojaci mu naznačili, že sa obávajú reakcií a prípadných represií zo strany veliacich dôstojníkov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Matej Kasanický
Zdroj: teraz.sk, Foto: budemvojak.sk
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies