AKTUALIZOVANÉ VIDEO + FOTO Vo Veľkej Mači zastrelili investigatívneho novinára a jeho priateľku, vláda ponúka miliónovú odmenu za informácie

NETKY.SK • 26 Február 2018, 16:10 • 3 min
AKTUALIZOVANÉ VIDEO + FOTO Vo Veľkej Mači zastrelili investigatívneho novinára a jeho priateľku, vláda ponúka miliónovú odmenu za informácie

BRATISLAVA/VEĽKÁ MAČA - Polícia krátko pred polnocou našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta mŕtve telá 27-ročného muža a ženy. Zavraždenými sú investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho priateľka Martina Kušnírová. Vraždu pre nás vyhodnotil bezpečnostný analytik Milan Žitný.

slovakia

left justify in out

V prípade smrti novinára z Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej došlo pravdepodobne k dvojnásobnej úkladnej vražde. Muža zavraždili s najväčšou pravdepodobnosťou strelou do hrude, jeho partnerku strelou do hlavy. Obaja na mieste podľahli strelným zraneniam. Páchateľ je na úteku. Informoval o tom policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka (22.2.) do nedele (25.2.), motív vraždy mal súvisieť s prácou novinára. "Previerkou na mieste činu bolo zistené, že v dome sú dve osoby usmrtené pravdepodobne strelnými poraneniami," povedal Gašpar na dnešnej tlačovej konferencii. "Čas smrti sa predpokladá od štvrtka do nedele (25.2.)," uviedol Gašpar.

 

Polícia už vypočula viaceré osoby práve pre posledný kontaktný čas. Presnú odpoveď na otázku, kedy k úkladnej vražde došlo, však môže dať až znalecké skúmanie. Strážcovia zákona zatiaľ nenašli na mieste činu zbraň.

 

img

 

Políciu zalarmovala rodina, ktorej sa mladý pár už týždeň neozval. Keď policajti prišli na miesto, videli cez okno ležať niekoho na zemi. Privolali hasičov a za ich asistencie dom otvorili. Na mieste sú momentálne kriminalisti a v kuloároch sa hovorí o tom, že prípad prevezme NAKA. 

 

Podľa informácii, ktoré poskytli obyvatelia Veľkej Mače sa Ján Kuciak spolu s priateľkou do obce prisťahovali len pred približne pol rokom. Susedia o nich nemali žiadne informácie, známych v rámci obce nemali. Vypovedali len toľko, že pred ich domom zvykli stáť autá s bratislavskými a rimavskosobotskými ŠPZ.

 

K celej tejto tragickej udalosti sa nám vyjadril bezpečnostný analytik Milan Žitný. „Mám osobné skúsenosti zo začiatku 90. rokov, keď ma vytlačili dve autá z cesty a ja som to vyhodnotil, že ma chceli zabiť. Môj kamarát policajt, ktorý ma v tom čase zaúčal do operatívnej práce polície mi povedal: Nie, nechceli. Mohli to urobiť, ale neurobili to , znamená to, že ti dali varovanie a máš s tým prestať. Tento prípad je odlišný v tom, že tu ho zjavne nikto nevaroval a rovno ho odstránili, aby nemohol v práci pokračovať. To je moja interpretácia. Niečo mal rozrobené a tá strana, ktorej sa to týkalo, sa natoľko zľakla, že sa ho rozhodla odstrániť, aby to nemohol publikovať," uviedol analytik.

 

"Tu nastala veľmi vážna situácia, zavraždili mladého novinára, čím sme sa priblížili k Ukrajine a Rusku. Mentálne, geopoliticky a morálne. To, čo sa v západnom demokratickom svete nedeje, alebo sa považuje za čosi nehorázne, tak u nás sa to stalo. Ale zasa na Ukrajine a v Rusku je to bežné. Je dôležité, aby sa to neopakovalo. Orgány činné v trestnom konaní musia urobiť všetko pre to a politické sily im musia dať absolútnu podporu, nie len verbálnu, ale akúkoľvek, aby sa to vyšetrilo. A nie len toho, kto na novinára strieľal, ale aj toho, kto to objednal. Aby bol odhalený, chytený a spravodlivo potrestaný," zdôraznil analytik.

 

Taktiež dodal, že takáto obludnosť sa už nesmie opakovať a je len na orgánoch činných v trestnom konaní, aby vraždu objasnili, pričom budú potrebovať podporu vlády, a to nie len verbálnu, ale akúkoľvek, pričom je v záujme samotných politikov, aby sa tento čin vyšetril. V opačnom prípade sa prikloníme k Ukrajine či Rusku, kde sú takéto mafiánske praktiky bežné. Na záver dodal, že víta konanie vlády a miliónovú odmenu považuje za symbolické gesto. 

 

Predstavitelia strany Most-Híd ostro odsudzujú vraždu investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a vyzývajú orgány činné v trestnom konaní, aby sa prípadu, akému sme na Slovensku doteraz nečelili, venovali s maximálnym nasadením. Zároveň vyjadrujú úprimnú sústrasť pozostalým oboch obetí. "Ak by závery vyšetrovania vraždy potvrdili mediálne úvahy o spojitosti smrti mladého novinára s jeho investigatívnou činnosťou, bol by to útok proti slobode slova a prejavu, ktorú musí odsúdiť celá spoločnosť," uvádza Most-Híd vo svojom stanovisku.

 

Predseda strany SMER - SD Robert Fico a podpredseda strany SMER - SD Robert Kaliňák kvôli mimoriadnej situácii v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka zrušili svoju účasť na dnešných oslavách MDŽ v Detve. 

 

Vláda poskytne milión eur tomu, kto poskytne relevantné informácie o vražde reportéra Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Oznámil to premiér Robert Fico dnes po stretnutí na Generálnej prokuratúre. Zároveň informoval, že vytvárajú špeciálny tím, v ktorom budú zástupcovia NAKA, Generálnej aj Špeciálnej prokuratúry SR, ale aj Slovenskej informačnej služby. Podľa všetkého ide o úkladnú vraždu, plánujú nadštandardne komunikovať s portálom Aktuality, pre ktorý Kuciak písal, informoval ďalej Fico. 

 

"Všetky slovenské vlády od roku 1998 rešpektovali úlohu médií v slovenskej spoločnosti a vnímali slobodu tlače ako nezastupiteľnú súčasť demokratického zriadenia. Svedčia o tom aj trvalé popredné miesta Slovenska v rešpektovanom rebríčku slobody tlače na svete, zostavovanom organizáciou Reportéri bez hraníc, kde sme napríklad vlani obsadili 17. priečku," upozornil premiér s dôvetkom, že ani jeho strana Smer-SD počas jednofarebnej vlády neurobila napriek vecným výhradám ku kvalite žurnalistickej práce žiadne opatrenia, ktoré by slobodu médií na Slovensku obmedzili.

 

"Vláda Slovenskej republiky bude v rámci svojich právomocí maximálne nápomocná, aby orgány činné v trestnom konaní i ďalšie bezpečnostné zložky mohli v tomto prípade čo najefektívnejšie konať. Odmietame však politické zneužívanie tejto tragédie, ktoré takmer okamžite spustila slovenská opozícia," dodal Fico.

 

"Nemôžeme byť krajinou, kde vraždia novinárov. Každú vraždu považujem za obrovskú tragédiu, ľudskú aj spoločenskú. O okolnostiach vraždy nič neviem. Sama čakám na prvé slová, ktoré k tomu povie policajný prezident, aby sme sa vôbec dozvedeli viac," uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

 

„Chladnokrvná vražda mladých ľudí je otrasným činom, ktorý musí byť potrestaný. Musíme čo najrýchlejšie nájsť tých, čo to urobili, a zaistiť bezpečnosť všetkých novinárov. Využitím všetkých prostriedkov, ktoré na to máme," povedal dnes prezident SR Andrej Kiska.

 

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa na mimoriadnom brífingu vyjadril, že ak sa potvrdí, že investigatívny novinár Ján Kuciak bol zavraždený pre svoju prácu, rozpúta peklo. Sľúbil to s tým, že ak bola motívom vraždy jeho práca, potom nie je možné, aby sme si hovorili, že sme právny a demokratický štát. Novinárov zároveň vyzval, že ak majú čo i len náznaky, že pre svoju prácu čelia vyhrážkam, majú na generálnej prokuratúre dvere otvorené. "Sme na Slovensku, kde sa toto, kým som tu ja, diať nesmie," uistil.

 

Vraždu si všímajú aj v zahraničí. Informujú o nej českí novinári, ale aj prestížny denník Washington Post, agentúry AP a Reuters, korešpondenti z rôznych krajín v Bruseli, nemecký Focus a portál Meedia, ale aj americká abcNews. Viacerí zahraniční novinári, hlavne na svojich twitterových účtoch, v tejto súvislosti pripomínajú aj nedávnu smrť novinárky Daphne Caruana Galizia na Malte. Zabil ju výbuch v aute.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies