Vladimir Putin sa vyjadril k priebehu invázie na Ukrajine. Je spokojný?

NETKY.SK • 4 Marec 2022, 07:20 • 2 min
Vladimir Putin sa vyjadril k priebehu invázie na Ukrajine. Je spokojný?

BRATISLAVA - Ruský prezident vyhlásil, že jeho „špeciálna vojenská operácia“, teda invázia na Ukrajinu, „ide podľa plánu“. Mnohí analytici pritom tvrdia opak.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Putin vystúpil na stretnutí Ruskej bezpečnostnej rady, ktoré vysielala štátna televízia. Vyhlásil, že ukrajinská armáda „si zobrala tisíce zahraničných občanov za rukojemníkov“ a civilistov využíva ako ľudské štíty. Prezident považuje Rusov a Ukrajincov za jeden národ a povedal, že „zničí toto anti-Rusko vytvorené Západom“.  

 

img

 

Pochválil tiež ruských vojakov za odvahu a vymenoval ich „hrdinské činy“ v rámci boja s „neonacistickými ukrajinskými vojakmi“. Prisľúbil tiež odškodnenie rodinám padlých ruských vojakov. Deň predtým Moskva potvrdila, že na Ukrajine zomrelo najmenej 498 vojakov. Podľa Kyjeva je to však oveľa viac. 

 

Šéf ruskej zahraničnej tajnej služby Sergej Naryškin vo štvrtok uviedol, že je nesprávne hovoriť o novej studenej vojne medzi Ruskom a Západom, pretože situácia je už „horúca“. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Rusi zaútočili na jadrovú elektráreň. Zelenskyj hovorí o terorizme

 

„Západní politici a komentátori radi nazývajú to, čo sa deje, ’nová studená vojna’. Zdá sa, že historické paralely tu nie sú celkom vhodné,“ napísal Naryškin na webovej stránke svojej Služby vonkajšej rozviedky (SVR). „Už len preto, že v druhej polovici 20. storočia Rusko bojovalo so Západom na diaľku a teraz sa vojna priblížila k samotným hraniciam našej vlasti. Takže pre nás určite nie je ’studená’, ale naozaj ’horúca’,“ dodal.

 

img

 

Naryškinove vyjadrenia nasledovali po sérii pripomienok Vladimira Putina a ďalších vrcholných predstaviteľov, že Rusko bolo pred inváziou na Ukrajine a je aj po jej spustení vedúcim štátom vlastniacim jadrové zbrane. Tieto výroky si západné vlády vysvetlili ako varovanie, že Putin môže konflikt aj ďalej vyostrovať, hoci Moskva to popiera tak, ako donedávna popierala plánovaný vojenský útok. 

 

Naryškin napísal, že o svojej budúcnosti rozhodnú samotní Ukrajinci. „Ale bude to úplne iná Ukrajina a úplne iný príbeh,“ dodal podľa agentúry Reuters.

 

K téme: Sergej Lavrov: „Rusi sú v práve. Budeme pokračovať až do konca!“

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies