VIDEO: Toyota mieri na Mesiac!

NETKY.SK • 31 Január 2022, 08:39 • 2 min
VIDEO: Toyota mieri na Mesiac!

BRATISLAVA - Spoločnosť sa spojila s Japonskou vesmírnou agentúrou JAXA a vytvorila rover poháňaný vodíkom. Novinka má pomôcť pri skúmaní Mesiaca a v budúcnosti aj Marsu.

slovakia

left justify in out

Vesmírne vozidlo dostalo názov Lunar Cruiser. Tvorcov inšpirovala Toyota Land Cruiser. Vozidlo vychádza z myšlienky, že ľudia jedia, pracujú, spia a komunikujú s ostatnými z bezpečia svojho auta. Autori ho plánujú predstaviť koncom tohto desaťročia. Do rovera sa zmestia 2 ľudia a môžu v ňom žiť, pracovať a cestovať 14 dní. 

 

 

Toyota vníma Lunar Cruiser ako prostriedok na dosiahnutie udržateľnej prosperity a rozšírenie dosahu ľudskej aktivity. Výrobcov však čaká niekoľko výziev. Mesačná gravitácia predstavuje len šestinu z tej na Zemi a Mesiac má zložitý terén, ktorý tvoria krátery, skaly a kopce. Mesiac tiež čelí náročnejším podmienkam, akými sú žiarenie a extrémne teploty.

 

Prečítajte si tiež: Firma General Motors ohlásila rekordnú investíciu!

 

Firma Gitai Japan Inc. už vyrobila robotickú ruku, ktorá bude mať široké využitie, a to od prieskumu vesmíru až po údržbu vozidla.

 

Automobilka plánuje využiť vodíkové technológie, vďaka čomu bude vozidlo menej toxické pre životné prostredie. „Palivové články využívajú čisté metódy výroby energie a emitujú len vodu. Produkujú množstvo energie, vďaka čomu sa perfektne hodia pre projekt, o ktorom diskutujeme s JAXA,“ uviedol viceprezident Toyoty Šigeki Teraši.

 

img

 

Konštruktér automobilky Šiničiro Noda vyhlásil, že je z lunárneho projektu nadšený. Dodal, že Mesiac môže poskytnúť cenné zdroje pre ľudí na Zemi. „Vyslanie našich áut na Mesiac je naším poslaním,“ vyjadril sa. Autmobilka má svoje vozidlá takmer všade. „Teraz však privezieme naše autá tam, kde sme zatiaľ nikdy neboli,“ uzavrel.

 

Možno vás zaujme: Neznámy vesmírny objekt vysiela rádiové signály




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies