VIDEO Nešťastie v Bielorusku! Muž sa podpálil priamo pred sídlom vlády!

NETKY.SK • 22 Január 2021, 16:13 • 2 min
VIDEO Nešťastie v Bielorusku! Muž sa podpálil priamo pred sídlom vlády!

V hlavnom meste krajiny sa vo včerajších večerných hodinách podpálil 35-ročný muž pred sídlom vlády. Prežil len vďaka tomu, že okoloidúci policajt nestratil duchaprítomnosť a muža sa mu podarilo zachrániť. Polícia informovala, že muž je už hospitalizovaný v jednej z minských štátnych nemocníc.

slovakia

left justify in out

Zapálil sa na námestí 

Celý incident bolo možné vidieť aj na videozáznamoch, ktoré sú dostupné online. Muž sa najprv polial neznámou horľavou tekutinou a následne sa zapálil na takmer prázdnom námestí v centre Minsku neďaleko sochy Lenina. Keď ľudia videli, čo sa deje, ihneď sa k mužovi rozbehli a snažili sa plamene uhasiť.

 

 

Vyšetrovanie

Motívy tohto konania ešte nie sú známe. Kriminalisti uviedli, že prípad je vo fáze vyšetrovania a preto nemôžu poskytnúť médiám všetky informácie. Keďže sa ale muž zapálil priamo pred sídlom vlády, je tu možnosť, že nesúhlasil so súčasným vedením štátu.

 

Protesty 

Bielorusko sa otriasa v protestoch od minuloročných prezidentských volieb, ktoré vyhral staronový prezident Alexander Lukašenko. Manipulácia s hlasmi sa doteraz ešte nevyriešila.

 

img

 

Demonštrácie, ktoré následne vypukli, si do terajšieho dňa vyžiadali stovky zranených, zabitých a viac ako 30 000 protestantov skončilo za mrežami.

 

Pripravuje sa referendum 

Lukašenko je v Bielorusku pri moci od roku 1994. Minulý mesiac prezident oznámil, že v krajine sa uskutoční referendum o jeho navrhovaných ústavných reformách. Týkali by sa najmä právomocí prezidenta. Jeho kritici a politickí oponenti boli buď väznení alebo z krajiny odišli. S reformami samozrejme nesúhlasili, pretože tie by len upevnili už i tak silné postavenie prezidenta v krajine.

 

img

 

Sankcie 

Údajné zmanipulovanie výsledku volieb a represie voči demonštrantom viedli EÚ a USA k zavedeniu sankcií voči prezidentovi Lukašenkovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies