Veľká Británia štartuje klinický test účinku dodatočnej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19

NETKY.SK • 20 Máj 2021, 06:40 • 2 min
Veľká Británia štartuje klinický test účinku dodatočnej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19

VEĽKÁ BRITÁNIA - Vo Veľkej Británii sa začína klinický test účinku dodatočnej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Ide o prvý takýto klinický test na svete.

slovakia

left justify in out

V rámci štúdie Cov-Boost sa bude testovať sedem vakcín proti koronavírusu. Štúdiu povedie nadačný fond University Hospital Southampton a britská vláda na ňu poskytne 19,3 milióna libier. Britská Národná zdravotná služba chce do štúdie získať 2 886 ľudí vo veku nad 30 rokov z rôznych miest od Londýna po Glasgow a prvé dodatočné dávky očkovacej látky chce podávať začiatkom júna. Predbežné výsledky očakávajú v septembri.

 

img


„Vyzývam všetkých, ktorí dostali obe dávky vakcíny proti COVID-19, aby sa prihlásili do tejto štúdie," povedal britský minister zdravotníctva Matt Hancock. Dodal, že tak zohrajú rolu pri ochrane najzraniteľnejších ľudí v Británii a vo svete v nadchádzajúcich mesiacoch a rokoch. Štúdie by sa mali zúčastniť ľudia, ktorí dostali očkovaciu látku AstraZeneca alebo Pfizer/BioNTech v decembri alebo v januári. Testovať sa budú vakcíny Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Novavax, Janssen, Valneva a CureVac.

 

Profesor Saul Faust, riaditeľ Národného ústavu pre výskum zdravotného stavu v Southamptone a hlavný vyšetrovateľ štúdie, uviedol, že „nádejou je to, že zvýšime hladinu protilátok natoľko, aby sme dokázali pokryť existujúce a variantné kmene koronavírusu“.

 

img

 

„Dúfame, že imunitné reakcie budú dostatočne vysoké na to, aby chránili ľudí pred všetkými kmeňmi cirkulujúcimi vo Veľkej Británii, vrátane testovania v laboratóriu proti indickému variantu, juhoafrickému variantu, variantu Kent ako rovnako ako pôvodný kmeň,“ dodal.

 

Prečítajte si tiež: Vakcína Sanofi-GSK vyvoláva silnú imunitnú odpoveď u všetkých vekových skupín dospelých

 

Tri zo siedmich vakcín budú testované v polovičnej dávke, aby sa zistilo, aká je imunitná odpoveď, pričom odborníci predpokladajú, že to bude stále adekvátna ochrana. Skúmaná bude aj možnosť zníženia vedľajších účinkov a tiež to, či by polovičné dávky mohli byť možnosťou pre krajiny, kde môže byť ponuka vakcín obmedzenejšia. Budú sa zhromažďovať aj údaje o vedľajších účinkoch vrátane údajov o ľuďoch, ktorých tretia posilňovacia dávka je odlišného typu od toho, ktorý sa použil pri ich prvých dvoch očkovaní. Všetky informácie a údaje zo štúdie budú koncom augusta alebo začiatkom septembra postúpené Spoločnému výboru pre očkovanie a imunizáciu (JCVI). JCVI potom odporučí vláde, či majú ľudia dostať posilňovaciu dávku a aké vakcíny by sa mali použiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies