Budova Kapitolu je zabezpečená, polícii sa po troch hodinách podarilo dostať situáciu pod kontrolu

NETKY.SK • 7 Január 2021, 06:35 • 2 min
Budova Kapitolu je zabezpečená, polícii sa po troch hodinách podarilo dostať situáciu pod kontrolu

WASHINGTON - Budova amerického Kapitolu je "zabezpečená". Demonštrantov rozohnali ťažko ozbrojené policajné jednotky. Počas výtržností zomreli doposiaľ štyria ľudia. Viacerí z policajtov sú zranení.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom úrady takmer štyri hodiny po začiatku násilnej okupácie budovy podporovateľmi dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa.

Oznámenie "Kapitol je zabezpečený" sa v stredu večer ozvalo vnútri zabezpečeného priestoru pre zástupcov Snemovne. Tí následne zatlieskali.

 

img

Násilnosti prerušili zasadnutie, počas ktorého mal Kongres oficiálne potvrdiť víťazstvo demokrata Joea Bidena v novembrových prezidentských voľbách. Zákonodarcovia naznačili, že plánujú v zasadnutí pokračovať hneď, ako to bude možné.

 

Súvisiaci článok: Podporovatelia Donalda Trumpa obsadili budovu Kapitolu, kde rokoval Kongres. Zasahovať musí aj Národná garda

 

Dav obsadil budovu Kapitolu
Násilné protesty v Kapitole vypukli krátko po tom, ako sa svojim podporovateľom prihovoril sám Trump, ktorý tisíckam zhromaždených ľudí znovu zopakoval nepotvrdené tvrdenia o volebnom podvode.

 

 

Dav tiež vyzval, aby sa nevzdával a spoločne sa presunul pred budovu Kapitolu. Mnohí z demonštrantov pritom mávali s transparentmi, americkými vlajkami, ale aj s vlajkami konfederácie či rasistickými heslami.

 

img

 

Prívrženci Trumpa sa pritom netaja tým, že v mnohých prípadoch prichádzajú na zhromaždenia ozbrojení. Žena, ktorá počas násilných protestov v Kapitole utrpela strelné zranenie, podľa agentúry AP zomrela. Svojim zranenia tiež podľahli ďalšie tri osoby. Zranených bolo aj viacero policajtov. 

 

Počas násilností polícia zadržala 52 osôb, 26 z nich zadržala na pôde Kapitolu. Polícia takisto informovala, že v Kapitole zaistila dve bomby - v sídle republikánov aj demokratov.

 

Rozzúrený dav rozohnala Národná garda
Vo Washingtone, D.C. nasadili približne 1100 členov Národnej gardy. Na pomoc im poslali aj ďalších federálnych agentov. Polícii, FBI a Národnej garde, ktorú napokon vláda do ulíc povolala, sa podarilo po vyše troch hodinách Kapitol zabezpečiť.

 

 

V rukách polície skončilo pätnásť ľudí, v meste vyhlásili od šiestej večer zákaz vychádzania, ktorý ohlásila starostka Washingtononu, D.C. Ten začal platiť od 18:00 hodiny. Nariadenie platí do štvrtka šiestej rána. 

 

Na tento deň Američania nikdy nezabudnú

Stovky ľudí sa do budovy Kapitolu dostali cez rozbité okno. Následne sa im podarilo obsadiť schodisko a dokonca aj niekoľko kancelárii. „Trump vyhral voľby! Ukradli nám voľby!“ kričal dav, ktorý sa príslušnikom polície nedarilo zastaviť. 

 

V rokovacej miestnosti v tom čase diskutovali zákonodárcovia o námietkach, ktoré mali niektorí republikánski senátori voči prezidentským voľbám. Následne museli byť evakuovaní. 

 

img

 

„Myslel som si, že sa budeme musieť von prebiť,“ povedal pre New York Times demokratický poslanec za Colorado Jason Crow, ktorý s viacerými kolegami ležal v rokovacej sále na zemi. Keďže sa v priestore pred sálou šíril slzotvorný plyn, príslušníci polície im rozdali plynové masky

 

Vstupné dvere boli zabarikádované všetkým, čo prišlo policajtom pod ruku, aby tak zabránili demonštrantom dostať sa dnu. 

 

Keď bola situácia skutočne dramatická, Trump sa pod tlakom svojich poradcov prihovoril vo videopríspevku na sociálnej sieti. Vyzval ich na mier a opustenie budovy.  „Poznám vašu bolesť, ukradli nám voľby, ktoré sme vyhrali, všetci to vedia...,“ povedal dosluhujúci prezident. 

 

 

Trump označil násilníkov za špeciálnych, pričom ich budú milovať všetci. V ďalšom príspevku zase povedal, že takto to dopadne, keď niekto vlastencom ukradne víťazstvo.

 

Útok na demokraciu

K včerajšiemu vyčíňaniu sa vyjadril aj nastupujúci prezident Joe Biden. Ten povedal: „Naša demokracia čelí útoku, ktorý nemá v modernej dobe obdoby. Toto nie je protest, ale vzbura. Je to na pokraji protištátnej činnosti a musí to okamžite skončiť.“

 

img

 

Trumpa už nepodržali aj "vlastní". „To, čo sa tu dnes stalo, bola vzbura podnietená prezidentom Spojených štátov,“ skonštatoval republikánsky senátor Mitt Romney.

 

 

"Lži majú následky. Toto násilie je nevyhnutným a škaredým výsledok prezidentovej závislosti na neustálom prispievaní k rozdeleniu spoločnosti,“ napísal republikánsky senátor za Nebrasku Ben Sasse.


 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies