MENINY , OLDRICH
close

Dnes je 3. december 2023

OLDRICH


Z histórie
3. DECEMBER 1952

Bol popravený Vladimír Clementis, slovenský politik, právnik a spisovateľ

Hebrejský dátum: 5784.3
Juliánsky dátum: 2460282

Do sviatku
21d
Do víkendu
129h
BIBLIA
close

BIBLIA

Slovo na dnes:

Boha nikto nikdy nevidel; ak sa navzájom milujeme, Boh ostáva v nás a jeho láska v nás dosiahla dokonalosť.

Jánov list 4:12

GDPR & COOKIES
close

Cookies a nastavenia

Základné nastavenia fungovania portálu Netky.sk. Povolte vykonávanie scriptov, vypnite reklamu (platený balíček), určite si zarovnanie textu
NASTAVENIA
close

Nastavenia



Konfigurovať hlavnú stránku

Nastavte si, ktoré ktoré správy sa majú zobrazovať

Zmeniť heslo

Zmeňte si vaše heslo

Zmeniť nick

Zmeňte si váš nick

Moje faktúry

História Vašich faktúr za služby NetkyPlus

Predplatné

Balíčky NetkyPlus ponúkajú služby, ktoré sú dostupné iba predplatiteľom

V reštauráciách a hoteloch chýba 20 000 ľudí

NETKY.SK • 20.09 • Čítanie 2 min

Najviac voľných miest je na pozíciách čašník, kuchár, chyžná a recepčná

slovakia

left justify in out

Negatívne dopady pandémie sa v sektore Horeca neprejavili len poklesom tržieb, ale aj zamestnanosti. Z dôvodu neistoty sa mnohí pracovníci hromadne presunuli pracovať do iných odvetví. „V čase vrcholiacej pandémie a zavedených opatrení klesol počet zamestnancov o viac ako 40-tisíc, čo je približne 36% všetkých zamestnancov. Časť z nich si našla uplatnenie v potravinárskom priemysle, časť v maloobchode, no sú aj takí, ktorí odišli pracovať do úplne iného odvetvia, ako napríklad automotive“ , hovorí prezident AHRS, Marek Harbuľák vo svojom stanovisku pre Gurmán.

 

Napriek tomu, že v minulom roku došlo v sektore k výraznému oživeniu, väčšina z týchto pracovníkov sa už pracovať späť do reštaurácií a hotelov nevrátila. Nedostatok zamestnancov tak mnohých prevádzkovateľov donútil obmedzovať otváracie hodiny či kapacity svojich prevádzok.
Aj po roku a pol od zrušenia posledných protiepidemických opatrení je podľa Harbuľáka situácia stále kritická.

„Tesne pred vypuknutím pandémie pracovalo v hotelových a reštauračných zariadeniach takmer 112-tisíc zamestnancov. V prvom štvrťroku tohto roka to pritom bolo len približne 92-tisíc ľudí. Naprieč Slovenskom tak v gastre a hotelierstve chýba minimálne 20-tisíc pracovníkov, ide predovšetkým o kuchárov, čašníkov, recepčné či chyžné,“ spresňuje.

 

„Akútny nedostatok kvalifikovaných zamestnancov nie je sektorová záležitosť, ale komplexný problém našej krajiny, v ktorého riešení vláda dlhodobo zlyháva. Je nevyhnutné, aby si budúca vláda ako jednu z priorít stanovila ak zmenu tohto nelichotivého stavu. Bez otvorenia pracovného trhu pre kvalifikovaných ľudí z tretích krajín, zmeny systému príplatkov či prepojenia stredných škôl s potrebami trhu práce to nepôjde. Diskusiu o týchto prioritách však ani v čase vrcholiacej predvolebnej kampane zo strany politických strán akosi nepočuť,“ dodáva prezident AHRS, Marek Harbuľák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interný redaktor
Zdroj: Gurmán, Foto: FB Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera Piešťany

Jeseň
JESEŇ SKONČÍ O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona