V Prešove dnes spustili petíciu za dobudovanie obchvatov mesta

NETKY.SK • 14 Október 2010, 11:34 • 2 min
V Prešove dnes spustili petíciu za dobudovanie obchvatov mesta

V Prešove dnes spustili petíciu za dobudovanie obchvatov mesta

slovakia

left justify in out

img

V Prešove oficiálne spustili petíciu za dobudovanie obchvatov mesta a odklonenie tranzitnej dopravy. Informovali o tom dnes iniciátori petície na čele s úradujúcim primátorom Pavlom Hagyarim. Okrem neho sú členmi výboru aj nezávislí kandidáti, ktorí sa chcú v nadchádzajúcich voľbách uchádzať o posty poslancov mestského zastupiteľstva.
"Táto petícia je reakciou na vyhlásenie ministra dopravy, ktorý pochádza z východného Slovenska, a jeho oficiálny názor, že prioritou pre ministerstvo je vybudovanie diaľnic na strednom Slovensku, teda úseky Žilina – Martin a Ivachnová - Hubová. Tieto úseky ani tieto miesta ani zďaleka nie sú tak dotknuté tranzitnou nákladnou dopravou ako Prešov," povedal Hagyari.
Dodal, že mu nie je známe, prečo sa pred Prešovom uprednostnili práve tieto úseky, pretože aj sľuby niektorých súčasných vládnych strán pred voľbami hovorili o nutnosti výstavby dopravnej infraštruktúry na východe republiky.
Hagyari tvrdí, že dobudovanie severného obchvatu Prešova R4 a pokračovanie prác v súvislosti s výstavbou západného portálu tunela v smere do Košíc by výrazne zlepšilo situáciu v meste i regióne. Zdôraznil, že petíciu inicioval aj na základe dlhodobého tlaku občanov a ich podnetov.
"Týmto úsekom by sa nielenže odstránilo ohrozenie života, zdravia a životného prostredia, ktoré tu je skutočne veľmi zlé, ale rovnako by sa otvorili aj podmienky pre investorov napríklad vo Vranove, pretože tí tam nechcú chodiť aj vzhľadom na zlú situáciu, ktorá existuje v Prešove," uviedol Hagyari.
Iniciátori poukázali na skutočnosť, že cez Prešov prechádza asi 50.000 áut denne, pričom sú priamo dotknuté veľké obytné zóny, čo sa podľa nich nedeje ani v jednom krajskom meste na Slovensku.
   "Sme presvedčení, že toto je akt určitej občianskej aktivity, sme pripravení aj pritvrdiť, to znamená, zablokovať nákladnú dopravu na niekoľko hodín, aby si vláda uvedomila skutočne kritickú situáciu," doplnil primátor.
Konštatoval, že v priebehu dvoch týždňov chcú vyzbierať približne 5000 podpisov a odovzdať ich ministrovi dopravy Jánovi Figeľovi, s ktorým chce rokovať o tejto situácii. Očakáva, že po predložení hárkov minister zmení svoje rozhodnutie a predloží návrh do vlády, aby prioritou bol severný obchvat Prešova a západný portál tunela.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies