V novom hlavnom meste Nepjito pripravili oslavu bielemu slonovi

NETKY.SK • 22 Október 2010, 12:13 • 2 min
V novom hlavnom meste Nepjito pripravili oslavu bielemu slonovi

V novom hlavnom meste Nepjito pripravili oslavu bielemu slonovi

slovakia

left justify in out

img

Mjanmarská vládnuca vojenská junta pripravila v hlavnom meste krajiny veľkolepú slávnosť na privítanie bieleho slona, uviedla dnes tlačová agentúra AP.
      Štvrtkové oslavy v meste Nepjito časovo kolidovali s odhalením novej štátnej vlajky a novým menom krajiny, ktorú premenovali z Mjanmarského zväzu na Zväzovú mjanmarskú republiku.
      Stalo sa tak dva týždne pred voľbami, ktoré tamojšia vláda označuje za dôležitý krok v prechode k demokracii, ale kritici ju považujú za podvod.
      Biele slony, ktoré sú v podstate albínmi, boli v Ázii po stáročia uctievané. V Mjanmarsku, Thajsku, Laose, ale i ďalších ázijských krajinách ich chovali a rozmaznávali králi; patrili k symbolom kráľovskej moci a prosperity.
      Slona minulý mesiac zajali v džungli v mjanmarskom Jakchainskom štáte. Pri ceremónii v Nepjite 18-ročné zviera postriekali voňavou vodou a previedli okolo pagody Šweitigoum, ktorá je replikou slávnej pozlátenej pagody v Rangúne, bývalom hlavnom meste krajiny.
      Išlo už o piateho bieleho slona zajatého v Mjanmarsku. Tieto zvieratá nie sú v skutočnosti celkom biele, majú však svetlú kožu alebo s červenkastým tónom.
      Dva slony v Nepjite pôsobia nezvyčajne bielo. Ich troch ďalších súkmeňovcov chovajú v Rangúne v osobitnom zooparku, v ktorom sú špirálovité pavilóny, umelé vodopády, jazierka a vysadené stromy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies