Starovekí ľudia žili vo Východnom Timore pred 44 000 rokmi, zistili archeológovia

NETKY.SK • 7 Jún 2024, 19:08 • 2 min
Starovekí ľudia žili vo Východnom Timore pred 44 000 rokmi, zistili archeológovia

VÝCHODNÝ TIMOR - Kamenné artefakty a zvieracie kosti nájdené v hlbokej jaskyni na severe Východného Timoru ponúkajú nový pohľad na miesto, kde žili starovekí ľudia viac ako 35 000 rokov predtým, ako Egypťania postavili prvé pyramídy.

slovakia

left justify in out

Archeológovia z univerzít v Austrálii a Veľkej Británii tvrdia, že tisíce kamenných artefaktov a zvieracích kostí nájdených v jaskyni, známej ako skalný prístrešok Laili, v severných častiach Východného Timoru, naznačujú, že v nej žili starovekí ľudia asi pred 44 000 rokmi.

Výskumníci tvrdia, že ich analýza hlbokého sedimentu, ktorý sa datuje medzi 59 000 a 54 000 rokmi, z jaskyne a ďalších miest vo Východnom Timore, tiež známych ako Timor-Leste, odhalila „podpis príchodu“, ktorý naznačuje, že ľudia v tejto oblasti predtým neboli. Pred 44 000 rokmi.

"Na rozdiel od iných miest v regióne si skalný prístrešok Laili zachoval hlboké sedimenty, medzi ktorými sa neprejavili žiadne jasné známky ľudskej okupácie," povedala Shimona Kealy, archeologička a paleobiologička z Austrálskej národnej univerzity, ktorá sa podieľala na výskume.

Významná profesorka a archeologička Austrálskej národnej univerzity Sue O’Connorová uviedla, že novo preskúmaný sediment poskytuje informácie o tom, kedy ľudia dorazili na ostrov Timor. „Neprítomnosť ľudí na ostrove Timor skôr ako pred najmenej 50 000 rokmi je významná, pretože naznačuje, že títo raní ľudia prišli na ostrov neskôr, ako sa pôvodne predpokladalo,“ povedala O’Connorová.

Výskumníci z Austrálskej národnej univerzity (ANU), Flinders University, University College London (UCL) a Centra excelentnosti ARC pre austrálsku biodiverzitu a dedičstvo zverejnili tento týždeň svoje zistenia v časopise Nature Communications.

Nový objav v krajine je najnovším v regióne, ktorý je známy niektorými z najstarších archeologických nálezov, ktoré spolu so susednou Indonéziou a Austráliou poskytujú pohľad na životy starých ľudí.

Región starých artefaktov

Ostrov Timor leží južne od indonézskeho ostrova Sulawesi, kde vedci veria, že 45 500 rokov stará okrová maľba bradavičnatého prasaťa v životnej veľkosti by mohla byť najstaršou skalnou maľbou na Zemi. Basran Burhan, indonézsky archeológ z južných Sulawesi a súčasný doktorand Griffith, ktorý viedol prieskum, ktorý obraz našiel, povedal o objave v roku 2021, že„ľudia lovili sulawské bradavičnaté ošípané desiatky tisíc rokov“.

„Tieto ošípané boli najčastejšie zobrazovaným zvieraťom v skalnom umení na ostrove v dobe ľadovej, čo naznačuje, že sa dlho cenili ako jedlo aj ako ohnisko kreatívneho myslenia a umeleckého vyjadrenia,“ povedal Burhan.

Tím predtým našiel 44 000 rokov starý obraz v inej jaskyni na Sulawesi, ktorý zobrazuje lovcov napoly ľudí, ktorí na prenasledovanie divých zvierat používajú niečo, čo vyzeralo ako oštepy a laná. Objav tohto obrazu časopis Science označil za jeden z 10 najlepších vedeckých objavov roku 2020.

 

Staroveké kultúrne dedičstvo v ohrození?

Mnohé z najstarších miest kultúrneho dedičstva na svete sa nachádzajú v Austrálii na juh od Východného Timoru a Indonézie. Domorodí ľudia žijúci v Austrálii majú jednu z najstarších nepretržitých živých kultúr na Zemi, ako to dokumentujú archeologické dôkazy staré najmenej 60 000 rokov.

V Murujuge v severozápadnej Austrálii sa odhaduje, že jeden milión petroglyfov zahŕňa skalné rytiny staré až 40 000 rokov. Rezbárske práce zahŕňajú kresby zvierat, ktoré už vyhynuli, vrátane klokanov a tylacínov, známych aj ako tasmánske tigre. Kultúrna krajina Murujuga bola začiatkom tohto roka formálne nominovaná na štatút svetového dedičstva UNESCO.

"Murujuga je hlboko preslávená krajina, kde predkovia Ngarda-Ngarli žili a prosperovali po tisíce generácií," povedal generálny riaditeľ Murujuga Aboriginal Corporation Kim Wood. „Každá časť tejto krajiny je popísaná históriou, kultúrou a tradíciou, ktorá spravovala Ngurru [slovo pre ‚krajinu‘ v pôvodných západných púštnych jazykoch] už 50 000 rokov,“ dodal.

Niektorí tradiční vlastníci však vyjadrili obavy, že by sa Murujuga mohla stať najnovším pôvodným dedičstvom v Austrálii, ktoré by bolo poškodené alebo zničené v dôsledku projektu zemného plynu v tejto oblasti.

Zatiaľ čo na zozname svetového dedičstva UNESCO boli petroglyfy chránené, vláda štátu Západná Austrália minulý rok zrušila nové zákony o kultúrnom dedičstve zavedené na ochranu miest kultúrneho dedičstva po tom, čo banský gigant Rio Tinto zničil 46 000 rokov staré miesto kultúrneho dedičstva v Juukan Gorge, približne 1 075 km (668 míľ) severne od Perthu.

Zničenie prístreškov v Juukan Gorge v máji 2020 vyvolalo rozsiahle pobúrenie, čo primälo generálneho riaditeľa Rio Tinto k rezignácii a správu austrálskej vlády s názvom Nikdy viac, ktorá odporúčala, aby banský gigant uvalil moratórium na ťažbu v tejto oblasti a rekultivoval posvätné miesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Foto: Al Jazeera / Getty Images / Michael Runkel
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies