Ukrajinská SBU predvolala ruského ministra obrany do Mariupolu

NETKY.SK • 18 Júl 2021, 14:09 • 2 min
Ukrajinská SBU predvolala ruského ministra obrany do Mariupolu

MOSKVA – Bezpečnostná služba Ukrajiny predvolala šéfa ruského ministerstva obrany Sergeja Šojgu, aby mu predložila písomné podozrenie a vykonala vyšetrovacie akcie. Uvádza sa to v dokumente, ktorý vydalo ukrajinské vydanie Glavkom.

slovakia

left justify in out

Rovnaké predvolanie bolo vydané aj na ruského podnikateľa Konstantina Malofeeva.

 

Predvolanie podpísal vedúci vyšetrovateľ hlavného riaditeľstva SBU v Doneckej a Luhanskej oblasti Taras Butenko. V súlade s ním sa ruský minister musí dostaviť 20. júla do Mariupolu. Na Ukrajine je Šojgu obvinený z "vytvárania polovojenských ozbrojených formácií, ktorých činnosť je protizákonná".

 

img

 

Nie je to po prvýkrát, čo sa ukrajinské bezpečnostné sily pokúšajú uskutočniť vyšetrovacie akcie s ruskými občanmi. V auguste 2016 Yuriy Lutsenko, ktorý bol v tom čase generálnym prokurátorom Ukrajiny, oznámil svoj úmysel zatknúť ministra obrany Ruskej federácie Sergeja Šojgu a 17 vysokopostavených ruských občanov. Vtedy ich obviňovali zo "zločinov proti základom národnej bezpečnosti Ukrajiny".

 

img

 

Ministerstvo vnútra Ukrajiny si v roku 2014 predvolalo na výsluch vodcu Liberálnodemokratickej strany Ruska Vladimíra Žirinovského, predsedu ÚV KSČ Gennadija Zjuganova a šéfa Spravodlivého Ruska Sergeja Mironova.

 

V roku 2017 bolo predvolanie predložené zástupcom ministra obrany Nikolajovi PankovoviDmitrijovi Bulgakovovi, ako aj zástupcovi hlavného veliteľa námorníctva Alexandrovi Fedotenkovi. A vo februári tohto roku SBU vzniesla obvinenie voči námestníkovi ministra obrany generálplukovníkovi Andrejovi Kartapolovovi. Vo všetkých týchto prípadoch ukrajinské štruktúry oznámili svoj úmysel zatknúť ruských občanov, nikdy však neprešli ku priamym skutkom.

 

img

 

Kyjevské úrady opakovane obviňovali Rusko zo zasahovania do vnútorných záležitostí krajiny a oficiálne ho označujú za "krajinu agresora". Moskva tieto obvinenia opakovane odmietla a zdôraznila, že nie je zapojená do udalostí na Donbase, nezúčastňuje sa na vnútornom ukrajinskom konflikte a má záujem o prekonanie politickej a ekonomickej krízy v susednej krajine.

 

Zdroj:    https://ria.ru/20210718/sbu-1741713961.html

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies