Krupobitie na východe Slovenska usmrtilo mláďatá bociana bieleho

NETKY.SK • 21 Júl 2023, 12:15 • 2 min
Krupobitie na východe Slovenska usmrtilo mláďatá bociana bieleho

MICHALOVCE/SOBRANCE - Nepriaznivé stredajšie (19. 7.) počasie na východe Slovenska spojené s krupobitím si vyžiadalo aj úhyny mláďat bociana bieleho, ktoré mali v najbližších dňoch opúšťať svoje hniezda.

slovakia

left justify in out

Potvrdil to zoológ Správy Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Martin Danilák s tým, že vo štvrtok vykonávali zber niekoľkých jedincov prevažne v okrese Sobrance.

 

"Zatiaľ evidujeme do desať uhynutých mláďat. Tri sú v záchrannej stanici, pričom najväčšiu šancu na zotavenie má len jedno z nich. Dve majú totiž otvorené zlomeniny a ďalšie vážne poranenia," povedal s tým, že je predpoklad, že krupobitie neprežilo viac mláďat, ako doposiaľ zaznamenali. Uhynutého dospelého jedinca nespozorovali. Celkové štatistiky podľa jeho slov ešte nemajú k dispozícii.

 

 

O úhyne sa dozvedeli z hlásení obyvateľov jednotlivých obcí či vďaka monitoringu, prostredníctvom ktorého vidieť, že v hniezdach sú uhynuté mláďatá bocianov. "Niekde sme však vedeli, že mláďatá boli, ale už nie sú. Niektoré sú zas ubité krúpami v hniezde tak, že ich poriadne nevidieť," vysvetlil Danilák. Domnieva sa, že silné krupobitie sa dotklo aj ďalších voľne žijúcich živočíchov.

 

"Ktovie, čo sa stalo napríklad s mláďatami orla kráľovského. Tie sú v tomto období asi také veľké ako mláďatá bociana bieleho," dodal. Stredajšie búrky na východe Slovenska si vyžiadali škody na majetku obyvateľov a obcí. Mimoriadnu situáciu vyhlásili v celom okrese Sobrance, ako aj v obci Závadka v okrese Michalovce a v Bardejove. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: unsplash
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies