Ukrajina rokuje o koridoroch na vývoz svojho obilia

NETKY.SK • 23 Máj 2022, 15:10 • 2 min
Ukrajina rokuje o koridoroch na vývoz svojho obilia

DAVOS/KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok informoval, že Ukrajina rokuje o vytvorení potravinových koridorov na vývoz obilia, a obvinil Rusko z krádeže obilnín určených na vývoz.

slovakia

left justify in out

V prejave na Svetovom ekonomickom fóre v Davose ukrajinský prezident uviedol, že už s niekoľkými krajinami rokoval o vytvorení trás na export pšenice, iných druhov obilia a slnečnicových semien, informoval britský denník Daily Telegraph.

 

Zelenskyj v prejave vyhlásil, že na prepravu zásob potravín by sa mohli využiť prístavy v Baltskom mori, pričom zopakoval obvinenia, že Rusko na okupovaných územiach Ukrajiny kradne tisíce ton obilia.

 

img

 

Informoval tiež, že Ukrajina navrhuje vytvoriť medzinárodnú organizáciu zodpovedných vývozcov potravín, aby sa zabránilo hladu v mnohých krajinách.

 

„Hlad treba zastaviť preventívne, keď sa ešte nezačal. Teraz svet takýto nástroj nemá. Preto navrhujeme vytvoriť organizáciu zodpovedných a demokratických štátov vyvážajúcich potraviny, ktoré môžu konať s rešpektom k ľudským právam a pravidlám svetového obchodu," uviedol Zelenskyj.

 

Ukrajina obviňuje Rusko, že z dočasne okupovaných území Ukrajiny – Záporožskej, Chersonskej, Doneckej a Luhanskej oblasti – vyviezlo už asi 400.000 ton obilia. Okrem toho ruské jednotky svojimi raketovými útokmi v iných regiónoch krajiny ničia obilné silá a sklady, prepravné pásy, poľnohospodárske stroje i ďalšiu infraštruktúru. Narúšajú aj sejbu obilnín.

 

img

 

Predpokladá sa, že Ukrajina kvôli blokáde svojich prístavov Ruskom nemôže vyviezť 90 miliónov ton obilia. Denne tak prichádza o asi 170 miliónov dolárov.

 

Medzinárodný menový fond (MMF) varoval, že katastrofálny nedostatok pšenice môže v najchudobnejších regiónoch sveta spôsobiť migráciu miliónov ľudí, ktorí sa vydajú na cestu za potravinami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies