Turecko čelí medzinárodnému problému kvôli nezhodám s EÚ

NETKY.SK • 11 November 2019, 15:07 • 2 min
Turecko čelí medzinárodnému problému kvôli nezhodám s EÚ

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí EÚ počas dnešných hodin v Bruseli podpísali právny rámec, ktorý umožňuje Únii ukladať Turecku sankcie kvôli prieskumným vrtom a ťažbe plynu v blízkosti pobrežia Cypru. EÚ sa tu angažovala z veľmi jednoduchého dôvodu. Cyprus patrí medzi členské krajiny spoločenstva.

slovakia

left justify in out

Vedenie EÚ sa navyše domnieva, že aktivity Turecka vo východnom Stredomorí siahajú už za hranice zákona. Dokument Rady EÚ upozorňuje, že navrhnutý právny rámec umožní sankcionovať jednotlivcov alebo subjekty zodpovedné za alebo podieľajúce sa na nepovolených vrtných činnostiach vo východnej časti Stredozemného mora, ktorým cyperské úrady neudelili povolenie na činnosť vo výsostných vodách krajiny a cyperskej ekonomickej zóne.

 

img

 

Sankcie budú pozostávať zo zákazu vycestovania do členských krajín Únie a zmrazenia majetku pre osoby a subjekty z "čierneho zoznamu" EÚ. Okrem toho osoby a subjekty z krajín EÚ budú mať zákaz sprístupňovať financie osobám a subjektom zo sankčného zoznamu.

 

img

 

Rada ministrov už v júli vyjadrila poľutovanie nad skutočnosťou, že aj napriek opakovaným výzvam EÚ na zastavenie nezákonných vrtných činností vo východnom Stredomorí, Ankara pokračovala v uvedených aktivitách v cyperských teritoriálnych vodách. Diplomati z tohto dôvodu znovu vyzvali Turecko, aby sa zdržalo podobných krokov, konalo v duchu dobrého susedstva a rešpektovalo zvrchovanosť a zvrchované práva Cypru v súlade s medzinárodným právom.

 

img

 

Podľa záverov dnešných rokovaní ministrov je na členských štátoch EÚ, aby navrhli jednotlivcov či organizácie na nový sankčný zoznam, ak budú mať proti nim právne platné dôkazy. Ankara naopak tvrdí, že činnosti jej dvoch lodí, zamerané na prieskum nálezísk plynu v blízkosti cyperského pobrežia, sú v súlade s medzinárodným právom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies