Témami rokovania Rady pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti boli bezpečnosť, Schengen a pripravenosť na krízy

NETKY.SK • 14 Jún 2024, 11:27 • 2 min
Témami rokovania Rady pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti boli bezpečnosť, Schengen a pripravenosť na krízy

BRATISLAVA - Na rokovaní Rady vo štvrtok belgické predsedníctvo nastolilo široký rozsah tém. Minister vnútra vo viacerých vystúpeniach vyjadril pozície Slovenska k prioritám pre nasledujúci cyklus Schengenskej rady, k budúcnosti vízovej politiky EÚ a k náročnej téme prístupu k údajom na účely účinného presadzovania práva.

slovakia

left justify in out

Osobitne dôležitá je diskusia o riešení statusu občanov Ukrajiny na území členských štátov EÚ a jednotný postup pri ďalšej úprave dočasnej ochrany. Minister Matúš Šutaj Eštok s ostatnými ministrami diskutoval o krokoch, ktoré sú nevyhnutné pre zabezpečenie riadneho fungovania Schengenského priestoru. 

"Pevné a chránené vonkajšie hranice sú predpokladom pre úspešný boj s nelegálnou migráciou. Tu nás čaká ďalšia práca pri rozvoji spolupráce s tretími krajinami. Úspešný výkon návratov je jeden z hlavných pilierov migračnej politiky. Je to oblasť, v ktorej sa musíme zlepšiť nielen v rámci EÚ, ale najmä smerom k tretím krajinám," vyhlásil minister Matúš Šutaj Eštok.  

Rada ministrov zdôraznila, že ochrana slobody pohybu a bezpečnosti občanov musí zostať na prvom mieste. Schengen je kľúčovým nástrojom na zabezpečenie voľného pohybu osôb, pričom záruky bezpečnosti a ochrany musia byť neustále posilňované.

Témou bola aj otázka zneužívania víz. To si vyžaduje komplexný zber spoľahlivých a objektívnych dát, čomu by mohol napomôcť najmä nový systém Eurodac, ale aj tlak na zosúladenie vízovej politiky tretích krajín, ktoré majú s EÚ bezvízový styk, s vízovou politikou EÚ.

Minister Matúš Šutaj Eštok na rokovaní
Minister Matúš Šutaj Eštok na rokovaní
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

"Všetkým musí byť jasné, že bezvízový styk je privilégium a nie samozrejmosť, jeho udržanie si vyžaduje dlhodobé a udržateľné plnenie podmienok, za ktorých bol udelený," zdôraznil minister.

Ministri diskutovali aj o otázkach súvisiacich s implementáciou nedávno prijatej legislatívy v oblasti azylu a migrácie, ku ktorej Európska komisia včera vydala spoločný implementačný plán.

Dôležitou agendou bol tiež ďalší postup pri občanoch Ukrajiny, ktorí prišli do Európskej únie z dôvodu vojny Ruska proti Ukrajine. Inštitút dočasnej ochrany sa ukázal ako efektívny nástroj. 

V prípade jeho nepredĺženia by mohlo hroziť preťaženie azylových systémov členských štátov v dôsledku výrazného nárastu žiadostí o medzinárodnú ochranu, ministri sa preto zhodli na potrebe jeho predĺženia. Minister Matúš Šutaj Eštok však zdôraznil potrebu ďalej diskutovať o dlhodobom riešení postavenia odídencov z Ukrajiny.

V dnešnej zložitej environmentálnej a geopolitickej situácii je pripravenosť EÚ na nečakané krízy kľúčová.  Minister vnútra pri diskusii o témach týkajúcich sa krízového riadenia podporil posilnenie mechanizmov ako UCPM a ERCC, pričom zdôraznil, že nové úlohy musia byť doplnené o adekvátne finančné a personálne zdroje. 

"Musíme byť flexibilní a pripravení inovovať naše nástroje na zvládanie kríz, aby sme zaistili bezpečnosť a ochranu našich občanov," dodal minister.  

Na európskej úrovni zároveň v súčasnosti prebiehajú diskusie zamerané na integrovanejší a komplexnejší prístup ku krízovému riadeniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR, Foto: FB/Ministerstvo vnútra SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies