Taliansky minister obrany: Situáciu v Pásme Gazy sledujeme so zúfalstvom

NETKY.SK • 27 Máj 2024, 14:03 • 2 min
Taliansky minister obrany: Situáciu v Pásme Gazy sledujeme so zúfalstvom

RÍM - Útoky izraelskej armády na palestínskych civilistov v Pásme Gazy už nie sú ospravedlniteľné, uviedol v pondelok taliansky minister obrany Guido Crosetto. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide zatiaľ o najostrejšiu kritiku izraelskej vojenskej operácie v Pásme Gazy predstaviteľom talianskej vlády.

slovakia

left justify in out

"Nastáva čoraz ťažšia situácia, v ktorej je palestínsky ľud zovieraný bez ohľadu na práva nevinných mužov, žien a detí, ktoré nemajú nič spoločné s Hamasom, a to už nemožno ospravedlniť," povedal Crosetto v rozhovore pre televíziu SkyTG24. "Situáciu sledujeme so zúfalstvom," dodal.
 
Pri nedeľnom útoku izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy zahynulo najmenej 40 ľudí, informovali podľa agentúry AFP úrady v Pásme Gazy. K útoku došlo vo štvrti Tal as-Sultán v západnej časti Rafahu, kde sa ukrývali tisíce ľudí, z ktorých mnohí utiekli z východných oblastí mesta, kde izraelské sily pred viac ako dvoma týždňami začali pozemnú ofenzívu.
 
Izraelská armáda tvrdí, že útok bol vedený proti "legitímnym cieľom podľa medzinárodného práva, s použitím presnej munície a na základe presných spravodajských informácií".
 
Šéf talianskeho rezortu obrany povedal, že Rím v zásade súhlasí s reakciou Izraela na útok hnutia Hamas na izraelské územie zo 7. októbra 2023. Dodal však, že izraelská armáda musí pri svojich operáciách rozlišovať medzi militantmi a palestínskymi civilistami.
 
Talianska premiéra Giorgia Meloniová a minister zahraničných vecí Antonio Tajani sa v sobotu v Ríme stretli s predsedom vlády Palestínskej samosprávy Muhammadom Mustafom. Na schôdzke zopakovali, že podporujú prímerie v Pásme Gazy a vyzvali hnutie Hamas na prepustenie rukojemníkov, ktorých zajal pri októbrovom útoku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, SkyTG24, Foto: Pásmo Gazy/CNN
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies