Štúdia: Za rastom cien Bitcoinu v roku 2017 bola manipulácia burzy Bitfinex s kryptomenou Tether

NETKY.SK • 14 Jún 2018, 15:30 • 2 min
Štúdia: Za rastom cien Bitcoinu v roku 2017 bola manipulácia burzy Bitfinex s kryptomenou Tether

AUSTIN – Kryptomena Tether (USDT), ktorej kurz je pevne naviazaný na americký dolár, bola použitá na podporu a manipuláciu hodnoty Bitcoinu počas poklesov trhu. Túto problematiku skúmali profesori z University of Texas v Austine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Profesori John Griffin a Amin Shams z University of Texas publikovali štúdiu, ktorá spája kryptomenu Tether s vývojom ceny Bitcoinu počas rapídneho nárastu trhu v roku 2017. Podľa výsledkov výskumu až polovica nárastu ceny Bitcoinu v decembri 2017 bola výlučne spôsobená manipuláciou s kryptomenou Tether a burzou Bitfinex. V publikovanej štúdii sa uvádza, že výskumníci použili algoritmy na analýzu údajov blockchainu a zistili, že nákupy Bitcoinov za digitálnu menu Tether boli načasované po poklesoch trhu a mali za následok nárast cien BTC.

 

img

 

Štúdia tým jasne potvrdila podozrenia o prepojení "tlačenia" nových tokenov Tetheru a zvyšovania cien Bitcoinu.

 

"Mapovaním blockchainov Tetheru a Bitcoinu sme schopní preukázať, že subjekty spojené s kryptoburzou Bitfinex používajú kryptomenu Tether na nákup Bitcoinov, keď jeho ceny klesajú. Takouto intervenčnou činnosťou dochádza k podpore rastu ceny Bitcoinu. Toto sa objavuje iba počas obdobia poklesu cien BTC a tlačení nových tokenov Tetheru," uvádza sa v štúdii.

 

img

 

Obaja profesori však zistili, že na rast ceny Bitcoinu nie je potrebné veľké množstvo Tetheru. "Menej ako jedno percento momentov extrémnej výmeny Tetheru za Bitcoin súviseli s 50% meteorického rastu jeho ceny a až 64% ďalších kryptomien," uvádza štúdia.

 

Algoritmy vyvinuté profesormi dokázali zhromaždiť skupiny Bitcoin peňaženiek, ktoré boli medzi sebou nejakým spôsobom prepojené. To im umožnilo mapovať, ako bol distribuovaný Tether a ako to ovyplyvnilo ceny Bitcoinu. Štúdia vysvetľuje, že po tom, ako je vytvorený Tether, putuje ďalej na burzu Bitfinex, odkiaľ sa následne pomaly presúvala na ďalšie burzy, hlavne Poloniex a Bittrex..

 

img

 

Ďalej sa v štúdii uvádza, že vo všeobecnosti tokeny Tetheru nepredáva eminent, ale burzy. Napríklad burza Kraken je jednou z tých hlavných, kde sa dá Tether vymeniť za americké doláre a pritom tu prebieha len malý podiel všetkých transakcií.

 

Profesori vo svojej štúdii však dospeli k ešte jednému zaujímavému faktu. Dopyt po Bitcoinoch môže vytvárať podobný dopyt po kryptomene Tether a to najmä investormi, ktorí nemôžu priamo presúvať veľké objemy finančných prostriedkov do kryptomien.

 

img

 

Čo je Tether?

 

Tether je kontroverzná kryptomena, ktorej tvorcovia tvrdia, že každý jeden token tejto digitálnej meny je krytý jedným americkým dolárom. Spoločnosť Tether Limited však nikdy nezverejnila overené výsledky oficiálneho auditu, ktorý by potvrdil rezervy v USD.

 

Generálnym riaditeľom spoločnosti Tether a zároveň aj burzy Bitfinex je jedna a tá istá osoba – Jan Ludovicus van der Velde.

 

Tether je aktuálne 12.najväčšou kryptomenou na svete podľa trhovej kapitalizácie, ktorá je vo výške 2,5 miliardy amerických dolárov. Tokeny Tetheru vydáva spolonosť Tether Limited.

 

img

 

Práve tento fakt a absencia oficálneho auditu vyvoláva podozrenia, že spoločnosť si môže "vytlačiť" ľubovoľný počet nových tokenov, o ktorých bude tvrdiť, že sú kryté americkými dolármi v pomere 1:1. Pre lepšie chápanie tohto stavu vám uvedieme príklad. Predstavte si, že si doma môžete oficálne tlačiť peniaze, za ktoré si potom v obchodoch môžete kupovať legálne akýkoľvek tovar. Presne takto isto funguje vydávanie nových tokenov kryptomeny Tether, čo mnohí odborníci považujú za veľmi nebezpečné, keďže takýmto spôsobom môže jedného dňa dôjsť k celkovému krachu trhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies