Spoločnosť SpaceX plánuje spustiť štvrtý letový test Starship v júni +VIDEO

NETKY.SK • 28 Máj 2024, 18:36 • 2 min
Spoločnosť SpaceX plánuje spustiť štvrtý letový test Starship v júni +VIDEO

LOS ANGELES - Spoločnosť SpaceX plánuje uskutočniť štvrtý letový test svojej obrovskej rakety Starship už 5. júna, pričom čaká na schválenie regulačnými orgánmi.

slovakia

left justify in out

SpaceX mal v marci tretí letový test lode Starship, ale spoločnosť stratila komunikáciu s vozidlom skôr, ako sa dostalo na plánované miesto v Indickom oceáne.

Spoločnosť uviedla, že tretí letový test urobil obrovský pokrok smerom vďaka rýchlym, spoľahlivým, opakovane použiteľným raketám. Test dokončil niekoľko vzrušujúcich prvenstiev, vrátane prvého návratu hviezdnej lode z vesmíru, vôbec prvého otvorenia a zatvorenia dverí užitočného nákladu lode vo vesmíre a úspešnej demonštrácie prenosu paliva.

Štvrtý letový test sa zameria od dosiahnutia obežnej dráhy až po preukázanie schopnosti vrátiť sa a znovu použiť Starship a Super Heavy, uviedla SpaceX. Primárnymi cieľmi bude vykonať pristávacie "burnout" a mäkké "splashdown" v Mexickom zálive s posilňovačom Super Heavy a dosiahnutie kontrolovaného vstupu hviezdnej lode.

Let 4 poletí po podobnej trajektórii ako predchádzajúci letový test, pričom Starship bude zameraná na pristátie v Indickom oceáne.

Kozmická loď Starship a raketa Super Heavy od SpaceX, spoločne označované ako Starship, predstavujú plne opätovne použiteľný dopravný systém určený na prepravu posádky aj nákladu na obežnú dráhu Zeme, Mesiaca, Marsu a ďalej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / SpaceX
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies