Slovensko žiada Rusko a Turecko aby upokojili situáciu v Náhornom Karabachu

NETKY.SK • 5 Október 2020, 18:47 • 2 min
Slovensko žiada Rusko a Turecko aby upokojili situáciu v Náhornom Karabachu

BRATISLAVA - Vojenské operácie v Náhornom Karabachu sú v príkrom rozpore s Chartou OSN. Vyhlásil to v pondelok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivan Korčok, ktorý zároveň apeloval na Rusko a Turecko, aby využili svoj vplyv pri riešení konfliktu v tomto spornom regióne.

slovakia

left justify in out

Obraciame sa na dve krajiny 

Obe strany konfliktu hľadajú podporu silných susedov, čo vytvára potenciál pre vážnu regionálnu krízu, varoval Korčok. "Apelujeme preto najmä na Rusko a Turecko, aby využili vplyv a vrátili konfliktné strany za rokovací stôl," zdôraznil.

 

img

 

Minister zároveň vyjadril nádej, že do úsilia na nájdenie riešenia sa zapoja aj Spojené štáty a Francúzsko, ktoré sú spolu s Ruskom garantmi tzv. minskej skupiny.

 

Nutnosť mierových rokovaní

Korčok pritom otvoril aj otázku efektívnosti minskej skupiny, ktorá pôsobí pri mediácii tohto konfliktu už od roku 1992. Potrebný je podľa jeho slov návrat k rokovaniam a ukončenie bojov. Takisto vyjadril znepokojenie nad tým, že o život počas bojov prichádzajú aj civilisti.

 

img

 

"Tomuto stavu, bohužiaľ, predchádzalo neúspešné diplomatické úsilie, ktoré za minulé roky nedokázalo priniesť prielom v politickom riešení tejto situácie," zdôraznil šéf rezortu slovenskej diplomacie.

 

Sporné územie 

Boje v spornej oblasti Náhorného Karabachu, ktorá sa nachádza v Azerbajdžane a je pod kontrolou etnických Arménov, prepukli 27. septembra. Celkovo si vyžiadali takmer 250 obetí.

 

Súvisiace články: Čo je dôležite vedieť o ozbrojenom konflikte v Náhornom Karabachu?

 

Turecko a Grécko majú odlišný pohľad na sankcie zo strany EÚ

 

V pondelok, v deviaty deň prebiehajúcich bojov, sa obe strany obvinili z útokov na civilistov. OSN považuje Náhorný Karabach za súčasť Azerbajdžanu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies