Slovensko z členstva v únií jednoznačne benefituje. Ekonómovia z SAV vyzdvihli jeho výhody

NETKY.SK • 12 Jún 2024, 12:10 • 2 min
Slovensko z členstva v únií jednoznačne benefituje. Ekonómovia z SAV vyzdvihli jeho výhody

BRATISLAVA - Tento rok oslavujeme dvadsiate výročie vstupu Slovenska do Európskej únie. Bol to významný impulz pre hospodársky a sociálny rozvoj Slovenska. Možnosť čerpania eurofondov je nepochybne jednou z najväčších základných výhod členstva v EÚ. Ekonómovia zo Slovenskej akadémie vied sa pozreli na to, ako výrazne sme si za uplynulé obdobie finančne prilepšili.

slovakia

left justify in out

„V rokoch 2004 – 2023 sme prispeli do EÚ sumou 15,8 mld. EUR, no minuli sme 39,7 mld. EUR, takže sme prijali 2,4-krát viac, ako sme prispeli. Keď si to prepočítame na roky, tak sme každý rok v tomto období prijali 1,2 mld. EUR v porovnaní s našimi príspevkami,“ povedal Tomáš Miklošovič z Ekonomického ústavu SAV.

Byť súčasťou „európskej rodiny“ nám prináša viaceré výhody, ale na druhej strane aj povinnosti a zodpovednosť voči spoločným európskym cieľom a hodnotám. Tromi hlavnými zdrojmi príjmov rozpočtu EÚ sú v súčasnosti clá, príspevky založené na dani z pridanej hodnoty vyberanej členskými štátmi a priame príspevky krajín EÚ, známe aj ako príspevky vychádzajúce z hrubého národného dôchodku (HND).

„Výdavky EÚ sú určené najmä na investície a sociálnu súdržnosť. EÚ preto na obdobie 5 – 7 rokov prijíma dlhodobé plány výdavkov v podobe viacročných finančných plánov známych aj pod názvom programové obdobie. V prípade „nečlenstva“ Slovenska v EÚ by sme nemuseli platiť priame príspevky do rozpočtu EÚ. Avšak, na druhej strane by sme nemohli čerpať eurofondy,“ tvrdí Miklošovič.

Čistá pozícia vybraných krajín ako podiel na hrubom národnom dôchodku.
Čistá pozícia vybraných krajín ako podiel na hrubom národnom dôchodku.
Zdroj: SAV

Štáty EÚ môžeme rozdeliť na dve kategórie. V prípade, že krajina platí viac, ako zo spoločného rozpočtu získa prostredníctvom eurofondov, hovoríme o čistých platcoch. Ak krajina získa viac zdrojov cez eurofondy v porovnaní s priamymi príspevkami, nazývame ju čistým prijímateľom. Od vstupu do EÚ v roku 2004 sme začali prispievať do rozpočtu Únie nemalou sumou. V prvom roku to bolo viac ako 300 mil. EUR.

„Táto suma konzistentne narastá vzhľadom na celkovú rastúcu výkonnosť slovenskej ekonomiky. V roku 2021 sme prispievali takmer 1 385 mil. EUR, čo bolo zhruba 1,4 % HND. Tento podiel bol najvyšší počas celého obdobia. V nasledujúcich rokoch boli naše príspevky mierne nižšie, na úrovni cca 1 100 mil. EUR. Naše príspevky do rozpočtu EÚ sú v celej dĺžke trvania pomerne konzistentné a môžeme tvrdiť, že Slovensko je za celé obdobie svojho členstva v pozícii čistého prijímateľa,“ uvádza ekonóm SAV.

Ekonóm na záver pripomína, že kým sú naše príspevky konzistentné počas celého obdobia, tempo čerpania v jednotlivých rokoch sa zásadne líši. Toto nerovnomerné čerpanie má za dôsledok nevyužitie potenciálu eurofondov.„Zároveň by sme nemali byť ľahostajní v prípade „šafárenia“ v oblasti eurofondov, pretože to nie sú len „nemecké“ peniaze, ale podstatná časť týchto peňazí pochádza aj z našich peňaženiek,“ uzatvára svoje zistenia Tomáš Miklošovič.

Európska únia, ako zoskupenie 27 štátov, tvorí silný politický a ekonomický celok, ktorý v mnohých smeroch určuje smerovanie sveta. EÚ má rozlohu viac ako 4 milióny km² a takmer 450 miliónov obyvateľov. Podieľa sa na tvorbe takmer 20 % svetového HDP a je jedným z hlavných centier vývoja a výskumu vo svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: SAV, Foto: freepik (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies