Slovensko posilňuje aktivity v indo-tichomorskom regióne. Štátny tajomník rokoval s japonským veľvyslancom

NETKY.SK • 29 Máj 2024, 11:02 • 2 min
Slovensko posilňuje aktivity v indo-tichomorskom regióne. Štátny tajomník rokoval s japonským veľvyslancom

BRATISLAVA - Štátny tajomník zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok dnes prijal veľvyslanca Japonska Yasuhira Kawakamiho. Štátny tajomník vyzdvihol významné zahraničnopolitické záujmy Slovenska v rámci pôsobenia novej vlády s cieľom posilniť aktivity v indo-tichomorskom regióne. Japonsko je pre SR dôležitým partnerom, a to najmä s ohľadom na jeho ekonomický potenciál, medzinárodnopolitické postavenie a angažovanosť pri riešení globálnych otázok.

slovakia

left justify in out

„Základom priateľských vzťahov je zdieľanie spoločných hodnôt a rovnaké postoje ku kľúčovým medzinárodným otázkam a globálnym výzvam. Japonsko preto vnímame ako nášho strategického partnera vo východnej Ázii,“ povedal štátny tajomník Marek Eštok a doplnil, že význam a pozícia Japonska neustále rastie.

Rezort diplomacie má zároveň záujem uskutočniť politické konzultácie na úrovni štátnych tajomníkov oboch štátov.„Naším zámerom je povýšiť dvojstranné vzťahy na strategickú úroveň a pokračovať v podpore vyvážených vzťahov s dôrazom na hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu. Za prioritu považujeme rovnako japonské investície do oblastí s vysokou pridanou hodnotou, akými sú výskum, vývoj a inovácie,“ dodal štátny tajomník rezortu diplomacie. Podľa jeho slov pôsobí na Slovensku približne 70 japonských spoločností zamestnávajúcich 12-tisíc pracovníkov.

Partneri diskutovali tiež o bezpečnosti v Indo-tichomorí, ktorá je podľa zástupcov Slovenska i Japonska neoddeliteľne spojená s bezpečnosťou Európy a Atlantiku. V súvislosti s ďalšími aktuálnymi zahraničnopolitickými otázkami hovorili aj o situácii na Ukrajine. Štátny tajomník M. Eštok zdôraznil, že SR pokračuje v poskytovaní humanitárnej pomoci a ako bezprostredný sused Ukrajiny má záujem stať sa vstupnou bránou pre japonskú pomoc a projekty v procese obnovy územia po skončení vojnového konfliktu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: hlavnespravy.sk
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies