Saudská Arábia: Ženy môžu od roku 2015 kandidovať vo voľbách bez súhlasu muža

NETKY.SK • 30 December 2011, 08:47 • 2 min
Saudská Arábia: Ženy môžu od roku 2015 kandidovať vo voľbách bez súhlasu muža

Saudská Arábia: Ženy môžu od roku 2015 kandidovať vo voľbách bez súhlasu muža

slovakia

left justify in out

img

Ženy v Saudskej Arábii budú môcť v roku 2015 po prvýkrát kandidovať v komunálnych voľbách aj bez povolenia mužského člena rodiny. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na saudskoarabské úrady.
Fahád al-Anzí, člen najvyššieho poradného zboru kráľa, tzv. šúry, informoval, že samotný kráľ Abdalláh povolil kandidatúru všetkým ženám, čím naplnil náležitosti islamského práva, týkajúce sa ich kandidovania do volených funkcií. Šúra, ktorá nemá právo legislatívnej iniciatívy, je najvyšší poradný zbor kráľa, tvorený len mužmi. Komunálne voľby sú jedinými voľbami v Saudskej Arábii.
Napriek najnovšiemu uľahčeniu prístupu žien k voleným funkciám stále nemôžu v tomto konzervatívnom kráľovstve pracovať, cestovať, študovať v zahraničí, rozviesť sa, či vstupovať do verejných zdravotníckych zariadení bez povolenia manžela, alebo niektorého z mužských členov rodiny.
Ako upozornila agentúra AP, kráľ Abdalláh zostáva pri postupnom zavádzaní zmien v oblasti práv žien opatrný, aby si nepohneval konzervatívnych moslimských duchovných, ktorí v minulosti ostro namietali proti väčšine zmien zaužívaných noriem.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies