Sacharidy versus cukor, v čom je rozdiel?

NETKY.SK • 10 November 2023, 06:00 • 2 min
Sacharidy versus cukor, v čom je rozdiel?

BRATISLAVA - Denne náš organizmus prijíma množstvo skrytého cukru. Pozrime sa bližšie na to, ako sacharidy pôsobia.

slovakia

left justify in out

Sacharidy a cukor – v čom je rozdiel?

Skúsiť obmedziť cukor


Viete že aj obilie, z ktorého je mnoho výrobkov vyrobených, naše telo spracúva ako cukor. Hodnota sacharidov vo výrobku z obilia ( 1 ks) sa rovná 3 kockám cukru.
Mnohí z nás vôbec netušia, ako sacharidy pôsobia na ich zdravotný stav a koľko „cukru" v skutočnosti denne zjedia.

Sacharóza, fruktóza, glukóza, škrob –  kto sa v tom vôbec vyzná? Urobíme si malý prierez :

Sacharidy (alebo teda ľudovo cukry)
Je  názov pre všetky cukry. Podľa toho, z koľkých molekúl sa skladajú, majú nasledovné rozdelenie ako :

Jednoduché cukry


Monosacharidy –obsahujúce len jednu molekulu cukru.
Je to hlavne  glukóza a fruktóza obsiahnutá v zelenine, ovocí a mede. Zelenina a ovocie, konzumované v celosti sú pre naše trávenie najprirodzenejšie a je v nich spoločne so sacharidmi aj voda, vláknina, minerály a rovnako aj  vitamíny. K jednoduchým cukrom zaraďujeme aj galaktózu, ktorá vzniká pri fermentovaní.
Potom sú to ďalej :

Zložité cukry


Disacharidy – obsahujú dve molekuly cukru.
Toto je jedna z  najznámejších foriem. Parí sem priemyselne vyrábaný cukor z cukrovej repy alebo trstiny –nazývaný sacharóza. V mlieku nájdeme laktózu. Maltóza vzniká pri rozklade škrobov.

Polysacharidy 

obsahujú množstvo molekúl cukru.
Ľudovo ich nazývame škroby a sú to všetky obilniny ako pšenica  rovnako aj aj špalda, jačmeň, ovos, pohánka, pšeno, kukurica, quinoa, amarant, kamut, a tak isto aj všetky výrobky z týchto surovín. Patria sem rovnako aj strukoviny, orechy, semená, vláknina. Sacharid v zemiakoch označujeme ako dextrín.
Okrem sacharidov v potravinách nájdeme sacharidy aj v ľudskom tele – sú to glukóza a glykogén.
Aj keď majú sacharidy svoje  rozdelenie, tak z hľadiska výživy sa jedná vždy len o cukor a nie je v tom žiadny rozdiel. Nech má akúkoľvek podobu, či je to jablko, čokoláda, mlieko, cestoviny alebo chlieb.

Jeme veľa jedla a máme málo energie


Rozmýšľali ste niekedy nad tým, koľko sacharidov (teda cukru) celkovo počas dňa skonzumujte?
Stáva že zväčša 90% nášho príjmu tvoria len sacharidy a ani si to neuvedomujeme. Ostatné makroživiny- bielkoviny a tuky sú zastúpené v minimálnom množstve. 
Navyše, ak sa jedná o rafinované (prázdne) produkty z múky a cukru, postupne sa dopracujeme k neustálemu pocitu hladu z dôvodu nízkej hodnoty živín.  Jeme veľa a energie máme málo.
Pozn: Naše telo más schopnosť glukózu dopĺňať zo zásob glykogénu v pečeni. U niektorých ľudí je táto schopnosť potlačená, a preto dochádza k neustálym výkyvom energie počas dňa.

Sacharidy a reakcie tela


Vedeli ste, že naše telo nerozlišuje, či konzumujeme sacharidy vo forme klasického repného cukru, ovocia, zeleniny alebo vo forme pečiva, či dezertov? Každú  formu sacharidov premieňa na glukózu, ktorá sa uvoľňuje do krvného riečišťa. V krvi môže byť len určité množstvo, preto zvyšnú glukózu hormón inzulín nasmeruje ako zásobu do pečene a svalov. U bežných stravníkov sú zásobárne stále plné a tak sa začne proces ukladania vo forme tuku.  Nie tuk, ale cukor nám vytvorí pneumatiku na bruchu. Naproti tomu každý vie, že zvýšené množstvo glukózy v krvi značne poškodzuje všetky telesné orgány a podieľa sa na chronickom zápale kdekoľvek v tele.

Cukor  a ako je to s ním v bežnom živote


Klasický, hnedý, trstinový, kokosový cukor, sladidlá, sirupy, výťažky, fruktóza, tagotóza, sukralóza, papadam, xilitol, sorbitol,… všetko je to pre naše telo len a len cukor a je jedno akú nálepku dajú na obal produktu.
Sacharidy ste si možno nikdy nespájali s propagovanými zdravými cereáliami, celozrnným pečivom, fit a racio produktami, nutri kašami a fitnes nápojmi. Prekvapenie môže tiež nastať, keď cukor v nejakej podobe (dextrín) objavíte v mäsových výrobkoch,  dokonca aj v niektorých druhoch slaniny.
Používanie náhrad cukru tiež neprináša mnoho prospechu. Umelým sladidlám a koncentrovanej fruktóze sa v USA pripisuje zvýšený nárast psychických porúch.
( Väčšina priemyselne získanej fruktózy v skutočnosti nepochádza z ovocia, ale z kukuričného alebo zemiakového škrobu).
Cukor sa stal doslova zbraňou potravinárskeho priemyslu. Skutočnosť, že náš mozog si na cukor dokáže vytvoriť závislosť, využil vo svoj prospech. V obchodoch nikdy predtým nebol taký široký sortiment sladkostí, ochutených nápojov a sladkého alebo slaného pečiva. 










         



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies