Rozhádaní koaliční lídri zasadli k rokovaciemu stolu. Vláda rozhoduje o predĺžení núdzového stavu

NETKY.SK • 17 Marec 2021, 11:26 • 2 min
Rozhádaní koaliční lídri zasadli k rokovaciemu stolu. Vláda rozhoduje o predĺžení núdzového stavu

BRATISLAVA - Na dnešnom rokovaní vlády sa budú ministri venovať hneď viacero témam. Tou najvýznamnejšou je však predĺženie núdzového stavu, ktoré končí v piatok (19. marca).

slovakia

left justify in out

Ako po príchode na Úrad vlády SR zopakoval podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík, ak sa Igor Matovič nevzdá funkcie premiéra, strana SaS odchádza z koalície. Dodal, že premiér nezvláda riadenie krajiny ani osobnostne, ani komunikačne.

 

SaS podporí predĺženie núdzového stavu

Aj napriek veľmi napätým vzťahom v koalícii a možnému pádu vlády, Sulík povedal, že ministri z SaS podporia predĺženie núdzového stavu, ak kabinet predostrie pádne argumenty.

 

Tento krok vzhľadom na vážnu epidemiologickú situáciu v krajine odporučila aj pandemická komisia, ktorá rokovala v priebehu včerajšieho dňa.

 

img

 

Dodal, že práve nedostatočne zdôvodnené pokračovanie núdzového stavu, tak ako to predostreli odborníci počas utorka, bolo dôvodom, prečo sa pri hlasovaní zástupcovia SaS zdržali.

 

„Predpokladám, že sa o tom budeme na vláde baviť, ak budú dôvody dostatočne jasné, viem si predstaviť, že za predĺženie núdzového stavu zahlasujeme," povedal minister hospodárstva.

 

Mohlo by vás zaujímať: Od pondelka ubudne podľa Covid automotu čiernych okresov, uvoľňovanie opatrení zatiaľ nehrozí

 

OĽaNO chce udržať štvorkoalíciu

Minister obrany Jaroslav Naď po príchode na vládu potvrdil, že hnutie OĽaNO si želá, aby koalícia fungovala aj naďalej. Kam sa však posunuli rokovania o ukončení koaličnej krízy však komentovať nechcel. Za neprijateľné však označil predčasné voľby.

 

„Nebudem vynášať von interné debaty, ani nič naznačovať. Kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič," povedal.

 

img

 

„Robíme na tom, aby táto vláda pokračovala v štvorkoalícii. Ak sa to nebude dať, budeme to riešiť," skonštatoval Naď. Nevylúčil tiež, že ak by SaS odišlo z koalície, vláda by hľadala podporu u odídencov od Kotlebu a nezaradených zákonodarcov NR SR.

 

Minister si nezabudol kopnúť do Richarda Sulíka, ktorý sa podľa neho od nástupu do vlády nesprával nelojálne voči svojim partnerom.

 

Minister dúfa, že vzhľadom na odporúčania odborníkov, sa vládny štvorlístok dohodne na predĺžení núdzového stavu. Dodal, že zníženie mobility obyvateľstva už prináša svoje prvé výsledky.

 

„Na rozdiel od iných krajín, ktoré v chorobnosti stúpajú, my ideme dole, je potrebné si tento trend udržať," uzavrel Naď.

 

Prečítajte si tiež: Minister Jaroslav Naď je presvedčený, že vláda dnes schváli predĺženie núdzového stavu

 

Za ľudí požaduje odstúpenie premiéra

Vicepremiérka Veronika Remišová povedala, že urobí všetko preto, aby dnešná vláda nebola tou poslednou a že sa koaličnú krízu podarí čím skôr ukončiť.

 

Zároveň potvrdila, že strana Za ľudí požaduje personálnu výmenu premiéra Igora Matoviča. Ak túto výzvu neprijme, odídu z koalície.

 

img

 

„Za tým si stojíme," zdôraznila vicepremiérka. Dodala, že Za ľudí na vláde podporia predĺženie núdzového stavu, ak to odporúčajú experti. Remišovú však bude zaujímať, či je nutné predĺžiť ho o ďalších 40 dní.

 

„Budeme sa pýtať, či je potrebné predĺženie o 40 dní alebo na kratšie obdobie s tým, že sa to potom opäť prehodnotí," skonštatovala vicepremiérka.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ Ak Igor Matovič neodstúpi z funkcie premiéra, strana Za ľudí končí v koalícii!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies