S obhliadkami mŕtvych stále môže byť problém,no ide o individuálne zlyhania

NETKY.SK • 2 November 2017, 15:42 • 2 min
S obhliadkami mŕtvych stále môže byť problém,no ide o individuálne zlyhania

BRATISLAVA – Problém s obhliadkami mŕtvych môže nastať aj po tohtoročnom júlovom zvýšení miezd pre obhliadajúcich lekárov. Pripúšťa to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Hovorí však o individuálnych nedostatkoch a nie o celoplošnom probléme.

slovakia

left justify in out

Prípad z minulého týždňa, v ktorom rodina zo Žilinského kraja čakala na obhliadku svojho príbuzného mimo zdravotníckeho zariadenia vyše 12 hodín. Nebožtíka nakoniec bez obhliadky vzala pohrebná služba.

 

"Nik nás v tejto veci nekontaktoval," povedala hovorkyňa ÚDZS Andrea Pivarčiová. Potvrdila však, že v takto kritických prípadoch možno previezť mŕtveho na príslušné pobočky úradu s tým, že obhliadku aj pitvu vykonajú tam. Treba však kontaktovať jej pracovníkov.

 

Hromadné problémy s obhliadkami mŕtvych v súčasnosti nie sú podľa Pivarčiovej v žiadnom kraji. "Z dlhodobého hľadiska sa však vyskytujú individuálne nedostatky, ktoré sa snažíme operatívne riešiť," uviedla. Obhliadka mŕtveho sa podľa nej má urobiť v čo najkratšom čase.

 

ÚDZS už tento rok problémy s obhliadkami riešil. Komplikácie nastali v lete na Považí, časť lekárovtam podala výpovede zo zmlúv o obhliadkach mŕtvych a z poverenia na takýto výkon. Neboli spokojní s nastavenými podmienkami. ÚDZS sa preto od júla rozhodol dvihnúť odmeny obhliadajúcim lekárom.

 

Meniť sa bude aj organizácia obhliadok mŕtvych. Právnu normu, ktorá prináša zmeny, posunuli poslanci v parlamente do druhého čítania, účinná by mohla byť od budúceho roka. Novela zákona má zabrániť práve situáciám, keď pozostalí čakajú na obhliadku zosnulého príliš dlho.

 

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR navrhuje v právnej norme novú úlohu pre ÚDZS. Ten má obstarať organizátora obhliadok mŕtvych tiel pre každý samosprávny kraj samostatne a zabezpečiť tak nepretržitú dostupnosť obhliadajúceho lekára. Tým môžu byť po novom lekári všetkých špecializácií, nielen všeobecní.

 

V kraji, kde sa nepodarí obstarať organizátora, ÚDZS umožní dobrovoľný zápis oprávneným lekárom na služby na konkrétny dátum do tzv. ex offo zoznamov. V prípade, že sa na konkrétny dátum dobrovoľne nezapíše žiaden lekár, ÚDZS rozpíše povinné služby. Takýto rozpis sa bude podľa ministerstva robiť dovtedy, kým nebude cez verejné obstarávanie vybratý organizátor.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies