Ruské úrady pozastavili činnosť nadácie Alexeja Navaľného

NETKY.SK • 26 Apríl 2021, 15:44 • 2 min
Ruské úrady pozastavili činnosť nadácie Alexeja Navaľného

MOSKVA - Ruské úrady v pondelok nariadili pozastaviť činnosť Nadácie pre boj proti korupcii väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného, kým súd nerozhodne o ich zákaze ako extrémistických skupín.

slovakia

left justify in out

Nariadenie je najnovším krokom v záťahu proti Navaľného organizáciám, už skôr počas apríla sa prokuratúra na súd obrátila so žiadosťou, aby nadáciu a sieť regionálnych kancelárií vyhlásili za extrémistické skupiny. Takéto označenie by ich aktivity postavilo mimo zákona a vystavilo jej členov a podporovateľov k dlhým trestom odňatia slobody, upozorňujú ľudskoprávni aktivisti.

 

img

 

Prokuratúra v pondelok požiadala moskovský súd, aby obmedzil činnosť nadácie zákazom šírenia informácií v médiách, zúčastňovania sa na voľbách, používania bánk alebo organizovania verejných podujatí, uviedol právnik z Navaľného tímu Ivan Pavlov. Očakáva sa, že súd rozhodne neskôr počas pondelka.

 

Súvisiaci článok: Alexej Navaľný ukončí svoju protestnú hladovku. Necíti si ruku ani nohu


Navaľného spojenci obvinenia odmietajú a trvajú na tom, že sú politicky motivované. „Len tu kričia: Bojíme sa vašich aktivít, bojíme sa vašich protestov,“ napísal na sociálnej sieti riaditeľ Nadácie pre boj proti korupcii Ivan Ždanov.

Menovaná nadácia vznikla pred desiatimi rokmi a odvtedy odhalila korupciu u viacerých vysokopostavených ruských predstaviteľov, často v obrazných a veľmi pozeraných videách na službe YouTube. Jedno z ostatných videí sa napríklad zameriava na luxusný palác na pobreží Čierneho mora, ktorý prostredníctvom korupcie postavili pre ruského prezidenta Vladimira Putina. Video zaznamenalo 116 miliónov pozretí.


Mohlo by vás zaujímať: Na protestoch proti Navaľného väzbe zatkli takmer 1 500 ľudí


Rozsiahlu sieť regionálnych kancelárií Navaľnyj zriadil v roku 2017, keď kampaňoval proti Putinovi v prezidentských voľbách. Hoci mu neskôr zakázali kandidovať, kancelárie zostali a neskôr samé začali vyšetrovať korupciu u miestnych predstaviteľov a naberať aktivistov, z ktorých niektorí neskôr kandidovali do úradov. Táto sieť je tiež dôležitá pri organizovaní celonárodných demonštrácií na podporu Navaľného, ktorý sa v súčasnosti nachádza v trestaneckej kolónii.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies