ROZHOVOR O osude Lukašenka rozhodne Kremeľ, ktorý má s Bieloruskom vlastné plány

NETKY.SK • 25 September 2020, 09:57 • 2 min
ROZHOVOR O osude Lukašenka rozhodne Kremeľ, ktorý má s Bieloruskom vlastné plány

Prezidentské voľby v Bielorusku, ktoré sa konali začiatkom augusta prevrátili krajinu hore nohami. Po vyhlásení výsledkov, o ktorých sa tvrdí, že sú zmanipulované, vyhnali státisíce ľudí do ulíc. Protesty proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka sa však nesú v znamení brutality a hromadného zatýkania nielen lídrov opozície, ale aj ľudí, ktorí ich podporujú. Na otázky o aktuálnej situácii ako aj ďalšom vývoji v krajine, pre redakciu Netky.sk odpovedal politický analytik Ján Baránek.

slovakia

left justify in out

Lukašenkov najväčší prešľap

Analytik povedal, že sa dá len ťažko vyhodnotiť, do akej miery boli alebo neboli voľby zmanipulované. Čo sa však nedá poprieť je brutalita, akou zasiahol Lukašenko voči svojmu ľudu, čo Baránek označil za prezidentov najväčší prešľap.

 

img

 

„Aj napriek tomu, že Bielorusko nie je takou demokratickou krajinou, akou sú krajiny Európskej únie, ale minimálne práva by mali platiť všade. A na rozdiel od feudalizmu, dnes by štáty mali v prvom rade slúžiť občanom. Toto Lukašenko flagrantne porušil tou surovosťou,“ začal Baránek.

 

Mohlo by vás zaujímať: Lukašenko svojou inauguráciou len zvyšuje napätie u nespokojných Bielorusov

 

Pozornosť pritom upriamil na ruského prezidenta Vladimíra Putina, ktorý si svoju moc v krajine zabezpečil oveľa elegantnejšie. Jednoducho zmenil ústavu. Avšak bieloruský prezident si svoju moc snaží uzurpovať arogantným, až primitívnym spôsobom.

 

Za nitky ťahá Putin

Podľa odborníka je ďalší vývoj v krajine ako aj osud bieloruského prezidenta v rukách Ruska. Zatiaľ to však vyzerá tak, že Putin sa rozhodol Lukašenka podržať.

 

Ako dlho ho bude podporovať, je ale otázne. Baránek zdôraznil, že Putin má svojich spojencov aj v bieloruskej opozícii, takže prípadná Lukašenkova výmena by nepredstavovala významnejší problém a to aj napriek tomu, že Bielorusko je suverénnym štátom.

 

img

 

Odborník odôvodnil Putinovu podporu najmä tým, že Rusko sa už dlhodobo snaží nadviazať užší zväzok s Bieloruskom či už vo forme úplného začlenenia krajiny do Ruskej federácie alebo vytvorením istej formy konfederácie.

 

„Putin má teraz na bieloruského prezidenta silné páky, pretože Lukašenko sa ocitol v situácii, kedy si zachraňuje kožu. Tým pádom bude oveľa náchylnejší na dohodu, ako pred pár mesiacmi,“ vysvetlil analytik.

 

Lukašenko sa v tom čase prezentoval ako nezávislý prezident, kedy dokonca zatýkal ruských občanov na bieloruskom území. Oveľa viac koketoval s EÚ ako by sa Rusku páčilo a mal prozápadné vyjadrenia.

 

img

 

„A zrazu sa to celé zmenilo, čo si vyžaduje od Lukašenka značnú mieru oportunizmu, kedy je ochotný meniť svoje názory. Zrazu je submisívny, pričom pred časom mal silácke reči,“ okomentoval Baránek.

 

Z tohto dôvodu je pre Putina dnes výhodné Lukašenka zatiaľ nemeniť, ale dotlačiť ho k čo najväčším ústupkom v otázke aspoň čiastočného začlenenia sa do RF. „Putin má obrovskú šancu dosiahnuť to, o čo sa dlhodobo snaží,“ hovorí analytik.

 

Zmena režimu nehrozí

Baránek sa domnieva, že opozícia nemá silu zmeniť režim v krajine, pokiaľ sa už Lukašenko a Putin dohodli na určitom postupe.

 

„Treba zohľadniť aj propagandu a skutočnosť, že nepoznáme väčšinový názor Bielorusov. Vieme, že sú tam demonštrácie, ale nevieme čo reálne presadzujú. Ja osobne som presvedčený, že sa nebude rozhodovať na uliciach, ale v Kremli,“ hodnotí analytik.

 

Baránek tiež nepredpokladá, že príchodom nového lídra by sa Bielorusko uchádzalo o vstup do EÚ. Dôvodom sú silné obchodné väzby, ktoré sa nedajú len tak prerušiť zo dňa na deň a celé hospodárstvo krajiny preorientovať na európsky trh.

 

„Rusi Bielorusko do EÚ nepustia, či už to bude s Lukašenkom alebo bez neho. A pokiaľ Putin vyhodnotí, že Lukašenko je príliš zdiskreditovaný, tak ho jednoducho nahradia, pretože si to môžu dovoliť,“ povedal Baránek.

 

Prečítajte si viac: Putin zablahoželal Lukašenkovi k víťazstvu vo voľbách a prisľúbil mu obrovskú pôžičku

 

Dodal, že aj keby sa v krajine zorganizovali nové prezidentské voľby, vyhrá ich opozičný politik s proruskými názormi. Taktiež neočakáva žiadne podobné scenáre, akých bol svet svedkom na Ukrajine.

 

EÚ a sankcie

V prípade uvalenia sankcií zo strany EÚ na bieloruských vrcholových predstaviteľov sa analytik nazdáva, že dôjde ešte k väčšiemu posilneniu vzťahov medzi Bieloruskom a RF.

 

img

 

Zároveň upozornil na ústnu dohodu uzavretú na Malte v roku 1989 medzi Georgeom Bushom st. a Michailom Gorbačovom. Tá určovala pomyselnú hranicu sféry vplyvu NATO v Európe, ktorá sa mala zastaviť spojením východného a západného Nemecko a jeho začlenením do severoatlantickej aliancie.

 

Mohlo by vás zaujímať: Lukašenko nie je legitímnym prezidentom Bieloruska, vyhlásila EÚ

 

Rusi na oplátku sľúbili, že nebudú zasahovať do politických záležitostí krajín vo východnej Európe. Celá stredná Európa mala pôvodne tvoriť tzv. nárazníkovú zónu medzi Ruskom a alianciou.

 

Túto dohodu však západné mocnosti podľa Rusov porušili, keď sa NATO rozšírilo o pobaltské krajiny. Dôvodom prečo Kremeľ nikdy nedopustí, aby sa Bielorusko a Ukrajina vzdialili Rusku, je snaha Putina ochrániť ruské sféry vplyvu.

 

Medzinárodný vyšetrovací tím

Na margo vyšetrovacieho tímu, ktorý vytvorilo 17 európkych krajín s cieľom prešetriť okolnosti okolo prezidentských volieb, Baránek neočakáva žiadne prelomové zistenia.

 

Súvisiaci článok: Medzinárodný tím preverí brutalitu a porušovanie ľudských práv v Bielorusku, zapojilo sa aj Slovensko

 

Medzinárodný tím bude totiž musieť pracovať s dátami, ktoré im Lukašenko poskytne. Preto je odborník presvedčený, že vyšetrovatelia nedospejú k jasnému záveru o manipulácii hlasov počas volieb pre nedostatok dôkazov.

 

img

 

Baránek tiež poukázal na silný odpor Poľska voči Lukašenkovi, pričom práve Poliaci sú lídri v prijímaní protiopatrení voči jeho režimu.

 

„Poliaci sú notoricky antagonisticky nastavený voči Rusom a keď zoberie Putin pod kuratelu Lukašenka, okamžite sa to prenesie aj do bielorusko-poľských vzťahov,“ dodal na záver.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies