Rokovania medzi Putinom a Lukašenkom v Moskve sa skončili – krajiny prejdú k spoločnej priemyselnej politike.

NETKY.SK • 10 September 2021, 13:45 • 2 min
Rokovania medzi Putinom a Lukašenkom v Moskve sa skončili – krajiny prejdú k spoločnej priemyselnej politike.

MOSKVA – Ruská federácia a Bielorusko prechádzajú na jednotnú priemyselnú politiku, spoločný prístup k štátnym a vládnym zákazkám. Uviedol to ruský prezident Vladimír Putin po rokovaní so svojim bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom v Moskve.

slovakia

left justify in out

V Moskve sa skončili rokovania medzi prezidentmi Ruska a Bieloruska Vladimírom Putinom a Alexandrom Lukašenkom. Lídri oboch krajín hovorili v Kremli približne 3,5 hodiny, potom usporiadali spoločnú tlačovú konferenciu, počas ktorej povedali o dosiahnutých dohodách v nasledujúcich oblastiach.

 

Spojenecké programy: Putin uviedol, že „Rusko a Bielorusko prejdú k spoločnej priemyselnej politike“. Ruský líder poznamenal, že „podarilo sa dosiahnuť dohody o implementácii spoločnej makroekonomickej politiky, o integrácii platobných systémov, prehĺbení spolupráce v oblasti informačnej bezpečnosti, colných, daňových, energetických a ďalších oblastí“. Putin tiež oznámil podpísanie dokumentov o jednotných energetických trhoch Ruska a Bieloruska do 1. decembra 2023.

 

Prečítajte si tiež: V Rusku a Bielorusku sa začínajú strategické cvičenia Západ-2021

 

Rusko a Bielorusko sa zhodli vo všetkých 28 odborových programoch oboch štátov. Podľa Putina sa zasadnutie Najvyššej štátnej rady zväzového štátu Rusko a Bielorusko, kde plánujú schválenie odborových programov, uskutoční do konca roka.

 

„Vďaka integrácii týchto dvoch krajín získajú občania Ruska a Bieloruska v rámci Spojeneckého štátu rovnaké práva a príležitosti v hospodárskej a sociálnej oblasti. Okrem toho vytvoríme podmienky na zlepšenie ich životnej úrovne,“ uviedol prezident Ruska.

 

Putin navštívi do konca jesene Minsk, ale presný dátum zatiaľ nie je, uviedol prezidentov tlačový tajomník Dmitrij Peskov.

 

Možno vás zaujme: Ruský minister zahynul pri záchrane filmového režiséra. Ako to naozaj bolo? 

 

Ekonomická integrácia: Moskva a Minsk plánujú integrovať národné platobné systémy a vytvoriť jednotný priestor v rámci Spojeneckého štátu.

 

Lukašenko nevylúčil možnosť návratu k otázke jednotnej meny týchto dvoch krajín. Putin zase poznamenal, že je príliš skoro hovoriť o jednotnej mene, je dôležité najskôr vytvoriť jednotnú makroekonomickú politiku.

 

Cena ruského plynu pre Bielorusko v roku 2022 zostane na úrovni roku 2021. Putin zároveň zdôraznil, že ceny plynu pre Minsk na rok 2022 nebudú ani indexované do miery inflácie.

 

Politika a bezpečnosť:  Prezidenti rokovali o budovaní spoločného obranného priestoru. V tejto súvislosti podľa Putina venovali veľkú pozornosť spoločným cvičeniam na území Ruska a Bieloruska Zapad-2021. Tieto manévre, poznamenal ruský vodca, nie sú namierené proti nikomu inému.

 

Prezidenti podrobne diskutovali aj o situácii v Afganistane. Lukašenko uviedol, že Minsk a Moskva zintenzívnia boj proti vojenským hrozbám.

 

K téme: Európa sa vzdá Nord Streamu 2 – dátum už oznámili

 

Putin poznamenal, že Rusko neovplyvní situáciu na bielorusko-litovských hraniciach – to sa jej podľa prezidenta netýka. Lukašenko povedal, že je Putinovi vďačný za politiku nezasahovania do záležitostí Bieloruska v otázke migrantov.

 

Odborový parlament Ruska a Bieloruska sa podľa Vladimíra Putina môže objaviť v budúcnosti, zatiaľ sa o ňom nehovorilo.

 

Letecká doprava a pôžičky: Rozhodli tiež odstrániť všetky obmedzenia leteckej dopravy medzi oboma krajinami.

 

Objem ruských pôžičiek Bielorusku bude do konca roku 2022 okolo 630 až 640 miliónov dolárov. Lukašenko povedal, že Minsk zatiaľ nebude žiadať Moskvu o nové pôžičky.

 

Putin poznamenal, že krajiny sú na správnej ceste integrácie. Lukašenko povedal, že Minsk a Moskva sa v prípade potreby môžu zblížiť ešte viac.

 

Zdroj: https://tass.ru/politika/12347453

 

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies