REPORTÁŽ Vo februári sa spúšťa sčítavanie obyvateľstva, zapojiť sa majú aj Slováci žijúci v zahraničí

NETKY.SK • 22 Január 2021, 11:13 • 2 min
REPORTÁŽ Vo februári sa spúšťa sčítavanie obyvateľstva, zapojiť sa majú aj Slováci žijúci v zahraničí

BRATISLAVA - Slováci žijúci v zahraničí s trvalým pobytom na Slovensku sú povinní sa sčítať v rámci slovenského sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021.

slovakia

left justify in out

Tí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku, sa sčítajú v krajine, kde žijú. Zapojiť sa do sčítania vyzýva krajanov predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Milan Ján Pilip.

 

„Tieto údaje nám pomôžu lepšie nastaviť politiku voči krajanom,“ skonštatoval na štvrtkovej tlačovej besede.

 

Slováci v zahračí sa majú zapojiť do sčítania obyvateľstva

„Pod pojmom obyvateľ sa v tomto prípade rozumie každý, kto má na Slovensku trvalý, prechodný, ale aj tolerovaný pobyt. Sčítať sa je povinný aj občan Európskej únie, ktorý má na území Slovenska obvyklý pobyt,“ vysvetlila pre TASR hovorkyňa pre SODB 2021 Jasmína Stauder.

 

Pilip tiež uviedol, že vo februári spúšťa ÚSŽZ informačnú kampaň v súvislosti s vydávaním osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí.

 

 

Jeho držiteľ môže podľa Pilipa na Slovensku pracovať bez pracovného povolenia, študovať na vysokej škole a môže si tiež požiadať o občianstvo SR už po troch rokoch.

 

Najviac záujemcov o osvedčenie je podľa neho z Ukrajiny a Srbska. Problém však nastáva s predložením písomného svedectva o národnom povedomí.

 

img

 

„Toto zneužívajú niektorí špekulanti v zahraničí, ktorí majú organizácie, a dávajú si za to platiť rádovo stovky eur,“ povedal šéf úradu. Dodal, že reálny správny poplatok za konanie je desať eur a ďalšie náklady sú spojené len s poštovným a prekladom dokumentov.

 

Informačná kampaň má zvýšiť informovanosť o ich právach. 

 

Cieľom je zlepšiť komunikáciu s novou diaspórou

Úrad plánuje nadviazať kontakt s tzv. novou diaspórou, teda krajanmi, ktorí odišli do zahraničia len nedávno a chcú sa vrátiť na Slovensko alebo majú aspoň ochotu spolupracovať. V minulosti sa totiž úrad podľa jeho šéfa sústredil skôr na komunikáciu s tradičnými komunitami.

 

img

 

Zlepšiť by sa mal aj dotačný systém, aby boli dotácie pre krajanov rýchlejšie vyplácané zmodernizovaním elektronického dotačného systému. Cieľom je tiež podporiť krajanskú infraštruktúru, teda nákup či rekonštrukciu nehnuteľností.

 

ÚSŽZ zároveň vypracúva návrh koncepcie štátnej politiky voči Slovákom žijúcim v zahraničí na roky 2021 až 2025.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies