REPORTÁŽ: V nitrianskom Agrokomplexe sa uskutočnil 29. ročník Medzinárodného strojárskeho veľtrhu

NETKY.SK • 23 Máj 2024, 15:15 • 3 min
REPORTÁŽ: V nitrianskom Agrokomplexe sa uskutočnil 29. ročník Medzinárodného strojárskeho veľtrhu

NITRA - Koniec mája patrí na výstavisku Agrokomplex už tradične strojárstvu a technike. V dňoch 21. – 24. mája 2024 sa uskutočnil 29. ročník Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre. Výstavné haly boli naplnené novinkami zo sveta strojov, zvárania, hutníctva, automatizácie a mechanizácie. Odborní aj laickí návštevníci sa mohli tešiť aj na predstavenie inovatívnych vynálezov vysokých škôl a univerzít s technickým zameraním v rámci výstavy TECHFORUM.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prednášky o nových trendoch v technológiách

Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností (ZSVTS) reprezentuje viac ako 20 tisícovú členskú základňu združenú v 43 odborných spoločnostiach. Na MSV 2024 sa predstavil 22. mája formou podujatia Deň technikov, v rámci ktorého sa uskutočnil blok prednášok o nových trendoch v technológiách.

Pri príležitosti 30. výročia vzniku Technickej inšpekcie sa 22. mája uskutočnil odborný seminár Bezpečnosť strojových zariadení, ktorého cieľom bolo poskytnúť účastníkom aktuálne informácie z oblasti bezpečnosti strojových zariadení – kolaboratívne roboty, tvárniace stroje, výrobné linky, jednoúčelové strojové zariadenia a i. Súčasťou seminára boli aj prezentácie a ukážky z meraní, ktoré pripravili odborníci v oblasti strojovej bezpečnosti Technickej inšpekcie.

Udržateľnosť a spoločenská zodpovednosť podnikov

ESG – Environment (životné prostredie), Social (sociálne otázky) a Governance (riadenie a správa) sú kľúčovými faktormi hodnotenia udržateľnosti a spoločenskej zodpovednosti podnikov. Investorom čoraz viac záleží na zodpovednom správaní firiem vo vzťahu k životnému prostrediu, spoločnosti a riadeniu rizík. Firmy s dobrým ESG profilom sú často považované za dlhodobo udržateľné a môžu mať lepší prístup ku kapitálu. Veľké firmy budú ESG dáta požadovať od svojich dodávateľov, aby boli schopné pripraviť svoj vlastný ESG reporting. Európska komisia schválila Smernicu o vykazovaní udržateľnosti podnikov a Slovensko, ako člen EÚ, sa musí týmto smerniciam prispôsobiť.

Na veľtrhu sa predstavila aj slovenská spoločnosť DAITABLE, ktorá pomáha firmám kontrolovať, kde a koľko spotrebovávajú elektrickej energie v danom momente. Pomocou umelej inteligencie vedia manažéri výrobných podnikov predikovať tieto hodnoty aj v budúcnosti a tiež prípadné negatívne následky, ktoré z toho vyplývajú.

 

Majstrovstvá Slovenska v simulovanom zváraní

Po prvýkrát v rámci Medzinárodného strojárskeho veľtrhu organizoval Agrokomplex spolu so Zväzom slovenských vedeckotechnických spoločností podujatie pod názvom: Majstrovstvá Slovenska v simulovanom zváraní. Podujatie sa uskutočnilo v spolupráci so spoločnosťami FORMICA a EWM.

Priemyselný trh práce

Súčasťou 29. ročníka Medzinárodného strojárskeho veľtrhu bol aj „Priemyselný trh práce“, ktorý je výnimočnou príležitosťou pre spoločnosti pôsobiace v priemyselnom odvetví ako získať prístup k novým pracovníkom. Výstavisko Agrokomplex ponúklo priestor na prezentáciu a nábor nielen personalistom jednotlivých vystavovateľov, ale nadviazalo spoluprácu aj s Úradom práce a sociálnych vecí, ktorý sprostredkuje záujemcom o prácu v strojárskom odvetví stretnutie priamo na strojárskom veľtrhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Agrokomplex, Foto: Agrokomplex
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies