Reforma stavebného zákona z dielne vicepremiéra Štefana Holého našla podporu u podnikateľov

NETKY.SK • 30 Jún 2021, 15:17 • 2 min
Reforma stavebného zákona z dielne vicepremiéra Štefana Holého našla podporu u podnikateľov

BRATISLAVA - Podnikatelia vítajú reformu stavebného zákona z dielne vicepremiéra Štefana Holého.

slovakia

left justify in out

V záujme zlepšenia aktuálneho stavu pripravilo 12 zamestnávateľských zväzov a asociácií desať odporúčaní pre dobrý a efektívny stavebný zákon, ktoré dnes prezentovali aj na tlačovej konferencii v Bratislave. 

 

Neúnosná dĺžka stavebných konaní

Zamestnávatelia považujú súčasný zlyhávajúci systém územného plánovania a povoľovania stavieb za jednu z hlavných prekážok rozvoja podnikateľského prostredia a zvyšovania životnej úrovne obyvateľov na Slovensku.

 

Za najväčšie negatíva, s ktorými sa pri aplikácii súčasnej stavebnej legislatívy stretávajú, označili dĺžku konaní, nedostatočnú odbornosť a nekonzistentnosť rozhodovania mnohých stavebných úradov.

 

img

 

Za problematické považujú duplicitu konaní a nedostatočnú digitalizáciu. To má podľa nich za následok výraznú nepredvídateľnosť a ťažkopádnosť stavebných konaní, ktoré zvyknú byť neprimerane dlhé, nereflektujú potreby trhu a nedosahujú štandardy vyspelých krajín.

 

Mohlo by vás zaujímať: Primátori krajských miest hrozia pochodom pred NR SR! Čo požadujú?

 

Získať povolenie trvá 300 dní
Slovensku patrí podľa podnikateľov nedôstojné 146. miesto rebríčka Doing Business, ktorý vydáva Svetová banka, čo je najmä dôsledkom neúmerne dlhých stavebných konaní.

 

Priemerná lehota potrebná na získanie práva stavať dosahuje na Slovensku až 300 dní. Dlhé stavebné konania motivujú potenciálnych investorov smerovať svoje zámery do iných štátov.

 

img

 

Od výstavby na Slovensku často odrádza aj rozdielna a nekonzistentná prax jednotlivých stavebných úradov. Očakávaná legislatívna zmena navrhovaná podpredsedom vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefanom Holým by mala reagovať na súčasné výzvy.

 

Prečítajte si tiež: Pre kontroverzný stavebný zákon Štefana Holého sú primátori ochotní prísť pred parlament

 

Zákon nereflektuje potreby trhu

Predsedníčka výboru Real Estate Tatiana Prokopová v rámci Americkej obchodnej komory SR, ocenila najmä snahu o zjednotenie rozhodovacej praxe, sprehľadnenie a jasné definovanie povoľovacích procesov, výrazné zrýchlenie konaní, elektronizáciu a profesionalizáciu postupov v tejto oblasti.

 

img

 

Pripomenula, že súčasný viac ako štyridsaťkrát novelizovaný stavebný zákon bol prijatý v roku 1976, avšak stále nereflektuje aktuálne potreby trhu.

Po neschválených návrhoch z rokov 2015 a 2019 sa momentálne pripravuje už tretí stavebný zákon za posledných šesť rokov.

 

Zmeny sú kľúčové

“Reforma stavebného konania je kľúčovou zmenou, ktorá ovplyvní hospodársky rast a obraz Slovenska na desaťročia. Urobme ju preto zodpovedne, kvalitne a nadčasovo,” dodal výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Serina.

 

Dodal, že 12 zamestnávateľských organizácií a zväzov sa zaujíma o proces zmeny stavebnej legislatívy a preto pomenovali najväčšie problémy súčasnej právnej úpravy a doplnili ich riešeniami.

 

img

 

Týkajú sa napríklad zvýšenia odbornosti stavebných úradov, skrátenia konaní a eliminácie duplicít, digitalizácie či jednoznačnej definície účastníkov konaní.

 

Za dôležité označili riešenie čiernych stavieb, nedostatku v kvalite a bezpečnosti stavieb alebo technického a dopravného vybavenia územia.

 

Prečítajte si tiež: Sporný stavebný zákon Štefana Holého: Únia miest k nemu podala 52 pripomienok!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies