Randíte svoju matku alebo otca? Ľudia si často vyberajú partnerov podobných ich rodičom

NETKY.SK • 29 Apríl 2024, 13:15 • 2 min
Randíte svoju matku alebo otca? Ľudia si často vyberajú partnerov podobných ich rodičom

To, čo vám bolo povedomé ako dieťaťu, vám bude pravdepodobne povedomé ako dospelému. Možno sa pristihnete, že opakujete podobné vzťahové situácie, ktoré všetky pripomínajú jeden vzorec. Neprítomný rodič môže mať rovnaký vplyv na vašu príťažlivosť.

slovakia

left justify in out

Spôsob, akým dávate a prijímate lásku, je výrazne ovplyvnený a formovaný jedným alebo dvoma kritickými ľuďmi vo vašom živote: vašimi rodičmi. V skutočnosti nám Rebecca Bergen, Ph.D., povedala, že naša prvá skúsenosť s touto emóciou je s našimi rodičmi a tieto prvé roky nastavili latku pre to, ako vidíme, dávame a prijímame lásku a čo chceme od vzťahov neskôr. v našich životoch.

Prvý vzťah rodičov

Prvý romantický vzťah našich rodičov, ktorý mnohí z nás videli, sa stáva vzorom toho, ako pre nás vyzerá romantická láska, povedala pre Business Insider Melissa Stanger, psychoterapeutka a licencovaná klinická sociálna pracovníčka so sídlom v New Yorku.

To možno čiastočne vysvetliť komplexom Oidipov, povedala Melissa Stanger - psychoterapeutka, myšlienkou je, že malé deti sú nejakým spôsobom priťahované k svojmu primárnemu opatrovateľovi v tom zmysle, že spĺňajú ich potrebu túžby, pozornosti, lásky a uznania.

Priťahuje nás to, čo nám je známe. 

Štýly pripútanosti po rodičoch 

Naše štýly pripútania sa formujú v ranom detstve.

Štyri štýly pripútanosti – úzkostný , vyhýbavý , bezpečný a neorganizovaný – poskytujú všeobecný prehľad najbežnejších spôsobov, ako sa ľudia správajú a cítia vo vzťahoch.
Niekto s úzkostlivým štýlom pripútanosti môže žiadať veľa uistenia, pretože sa obáva, že ho partner opustí. Zatiaľ čo niekto s vyhýbavým štýlom sa môže cítiť nepríjemne, keď sa zaviaže k budúcim plánom, pretože sa bojí, že bude zraniteľný.

Podľa teórie pripútanosti si ľudia rozvíjajú svoj štýl pripútania na základe toho, ako ich rodičia milovali a starali sa o nich, a to ďalej ovplyvňuje každú dynamiku vzťahov, ktoré majú, vrátane priateľov, šéfov a spolupracovníkov, povedala Stanger.

Odpor k náklonnosti dedíme?

Ak vaši rodičia neboli príliš láskaví a takmer vás nikdy neobjali alebo nepobozkali, môžete mať v dospelosti odpor k náklonnosti.

"Deti budú modelovať a napodobňovať spôsoby, akými si ich rodičia navzájom prejavujú lásku. Okrem toho je dôležité, ako bola láska vyjadrená dieťaťu," hovorí Rebecca Bergen, Ph.D., licencovaný klinický psychológ.

„Verím, že to, ako boli naši rodičia emocionálne dostupní, ovplyvnilo typ väzby, ktorú sme si s nimi vytvorili,“ vysvetľuje. Tento štýl pripútania ovplyvňuje aj to, ako prežívame samých seba, a tým aj to, ako sme vo vzťahoch.

 

Neprítomný rodič má vplyv tiež

Neprítomný rodič môže mať rovnaký vplyv na vašu príťažlivosť.

V skutočnosti môže mať neprítomnosť rodiča alebo opatrovníka „obrovský, ak nie ešte väčší“ dopad na človeka, keď prechádza vzťahmi a randením. Počnúc pripútanosťami, ktoré si vytvoríte, k charakteristikám a osobnostným črtám, ktorým sa zvyknete vyhýbať a druhy náklonnosti, ktorými sa snažíte vyplniť túto prázdnotu, rodičia alebo opatrovníci majú na nás vplyv či už sú prítomní viac alebo menej.

Pre niektoré deti, ktoré sa necítia byť spojené so svojou najbližšou rodinou, môžu iné dospelé postavy, ktoré obdivujú, získať takmer rodičovský status. Napríklad, toto dieťa sa môže cítiť viac spojené so skvelým učiteľom ako so svojou vlastnou matkou, hovorí. Keď to dieťa vyrastie, je možné, že bude u partnera hľadať vlastnosti, ktoré sú podobné učiteľovi.

Tieto opakujúce sa vzorce sa dajú nalomiť a navždy prerušiť terapiou a dobre zvolenými postupmi. Človek si vždy svojho partnera môže vybrať, niektoré rozhodnutia však sú čisto na podvedomej báze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: .cosmopolitan.com, fashionjournal.com.au, brides.com, businessinsider.com. titulná foto: Freepik (ilustračná)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies