MENINY , BIBIÁNA
close

Dnes je 2. december 2023

BIBIÁNA


Z histórie
2. DECEMBER 1805

Bitka pri Slavkove

Hebrejský dátum: 5784.3
Juliánsky dátum: 2460281

Do sviatku
22d
Do víkendu
167h
BIBLIA
close

BIBLIA

Slovo na dnes:

Ak však má niekto pozemský majetok a vidí svojho brata v núdzi, a zatvorí si pred ním srdce, ako v ňom môže byť Božia láska? Deti, nemilujme slovom ani rečou, ale skutkom, opravdivo.

Jánov list 3:17

GDPR & COOKIES
close

Cookies a nastavenia

Základné nastavenia fungovania portálu Netky.sk. Povolte vykonávanie scriptov, vypnite reklamu (platený balíček), určite si zarovnanie textu
NASTAVENIA
close

Nastavenia



Konfigurovať hlavnú stránku

Nastavte si, ktoré ktoré správy sa majú zobrazovať

Zmeniť heslo

Zmeňte si vaše heslo

Zmeniť nick

Zmeňte si váš nick

Moje faktúry

História Vašich faktúr za služby NetkyPlus

Predplatné

Balíčky NetkyPlus ponúkajú služby, ktoré sú dostupné iba predplatiteľom

Pri príprave sviatočných jedál sa odporúča menej soliť

NETKY.SK • 22.12 • Čítanie 2 min

BRATISLAVA - Pri príprave sviatočných jedál treba menej soliť. Odporúčané množstvo je najviac päť gramov soli v strave. Upozornili na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). Soľ možno podľa nich nahradiť bylinkami, sušenou zeleninou alebo koreninami.

slovakia

left justify in out

"Do koláčov používajte menej tuku a cukru, pri príprave omáčok, koláčov a iných múčnych jedál uprednostnite namiesto bielej radšej celozrnnú alebo grahamovú múku. Majonézu skúste v receptoch nahradiť bielym jogurtom," uviedli. Odborníci tiež odporučili, aby ľudia nezapíjali sladký koláč sladeným nápojom, ale nesladenou kávou, čajom alebo čistou vodou. "Ak už recept obsahuje suroviny, ktoré už v sebe majú cukor, napríklad piškóty, jablká alebo čokoládová poleva, znížte množstvo pridaného cukru v recepte," doplnili. Je podľa nich dôležité vybrať si typické vianočné pokrmy, ktoré telu prospievajú. Ide napríklad o med, cesnak, jablká či kyslú kapustu. Z vianočných jedál odporúčajú tiež ryby, ktorých mäso je podľa nich nízkoenergetické a ich bielkoviny sú biologicky plnohodnotné. "Ryby sú zdrojom ďalších prospešných živín, napríklad omega-3 polynenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom (EPA a DHA), vitamínov (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E) a minerálnych látok," ozrejmili. Odborníci namiesto vyprážania odporúčajú dusenie, pri ktorom sa umocnia výživové hodnoty rybieho mäsa. "Počas vyprážania potravín sa pri vysokých teplotách tvorí chemická látka - akrylamid. Konzumovanie potravín s akrylamidom potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny," vysvetlili. Riziko podľa nich možno znížiť správnym skladovaním surovín, ale i zmenou postupov pri tepelnej príprave pokrmov. "Jednou z najdôležitejších zásad je vyprážať potraviny nie do hneda, ale do zlatista," dodali. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Jeseň
JESEŇ SKONČÍ O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona