Rada Európy je znepokojená situáciou okolo interrupcií na Slovensku

NETKY.SK • 19 Október 2021, 14:17 • 2 min
Rada Európy je znepokojená situáciou okolo interrupcií na Slovensku

ŠTRASBURG - Obavy z návrhu zákona, ktorý by ženám na Slovensku sťažil prístup k interrupciám, nemajú len lekári a ženy. Vyjadrila sa k nim aj komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová v otvorenom liste.

slovakia

left justify in out

Otvorený list zaslala koncom minulého týždňa predsedovi NR SR Borisovi Kollárovi a šéfom piatich parlamentných výborov. Spresnila v ňom, že ochranu práv žien, vrátane ich sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv, považuje za prioritu.

 

img

 

 

Súvisiaci článok: Jana Bittó Cigániková má návrh pre Annu Záborskú! Možnosť interrupčnej tabletky

 

"Niekoľko ustanovení tohto návrhu zákona zavádza obmedzenia pre prístup žien k bezpečným a zákonným potratom, čo by Slovensko dostalo do konfliktu s medzinárodnými záväzkami v oblasti ľudských práv a ohrozilo zdravie a reprodukčné práva žien," uvádza Mijatovičová v liste.

 

Podľa jej slov opakované pokusy o sprísnenie interrupcií vytvárajú čoraz nepriateľskejšie prostredie pre slovenských ochrancov ľudských práv, ktorí sú aktívni v otázkach sexuálneho a reprodukčného zdravia, ženských práv a všeobecne rodovej rovnosti.

 

img

 

Upozornila, že je to už tretíkrát za tri roky, čo je nútená vyjadriť vážne obavy z podobných návrhov na Slovensku – prvé dva listy v podobnom duchu zaslala v novembri 2019 a septembri 2020. Privítala, že v uvedenom období slovenský parlament odmietol problematické pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, a predstaviteľov NR SR požiadala, aby opätovne zaistili, že ani teraz nebudú prijaté pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, ktoré by boli v rozpore s európskymi a medzinárodnými normami v oblasti ľudských práv a zdravia.

 

Prečítajte si: AKTUALIZOVANÉ: Poslanci dali zelenú zákonu od Záborskej o pomoci tehotným ženám. Ako mení pravidlá interrupcií?

 

Mijatovičová je okrem iného hlboko znepokojená návrhom predĺžiť povinnú čakaciu dobu zo súčasných 48 hodín na 96 hodín. Podľa jej slov by tento návrh nielenže neriešili už aj tak problematickú súčasnú 48-hodinovú čakaciu dobu, ale ešte by viac zhoršil celkovú situáciu.

 

img

 

Návrh zákona o pomoci tehotným ženám sa aktuálne nachádza v druhom čítaní. Podľa návrhu by sa mohla predĺžiť lehota na rozmyslenie o potrate zo 48 na 72 hodín, pôvodne to bolo 96 hodín. Zaviesť by sa mohol osobitný príspevok pri narodení dieťaťa so zdravotným znevýhodnením. Súčasťou návrhu je aj premenovanie umelého prerušenia na umelé ukončenie tehotenstva, ako aj zákaz reklamy na dostupnosť potratov a na služby a tovary spojené s výkonom umelých potratov. Niektorí poslanci avizovali predloženie pozmeňujúcich návrhov, ktorým by chceli zákon zmierniť.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies