Putin napísal článok o Ukrajine v ktorom vyjadril svoj postoj k súčasnej situácii

NETKY.SK • 13 Júl 2021, 16:40 • 2 min
Putin napísal článok o Ukrajine v ktorom vyjadril svoj postoj k súčasnej situácii

MOSKVA – Vladimír Putin napísal článok o historickej jednote Rusov a Ukrajincov. Text bol zverejnený na webovej stránke Kremľa.

slovakia

left justify in out

Počas posledného priameho spojenia s občanmi prezident prisľúbil, že napíše analýzu o Rusku a Ukrajine, kde vyjadrí svoj postoj k súčasnej situácii. Zdôraznil, že ruský a ukrajinský národ považuje za jeden celok a zároveň vyjadril nádej, že občania oboch krajín sa oboznámia s jeho článkom.

 

Hneď na začiatku Putin poznamenal, že múr, ktorý vznikol v posledných rokoch medzi Ruskom a Ukrajinou, v jedinom historickom a duchovnom priestore, vníma ako veľkú katastrofu.

 

"Sú to v prvom rade dôsledky našich vlastných chýb v rôznych obdobiach, ale tiež výsledok cieľavedomej práce tých síl, ktoré sa vždy usilovali o narušenie našej jednoty. Vzorec, ktorý bol použitý, je známy od praveku: rozdeľuj a panuj. Nič nové. Preto sú tie pokusy hrať na národnú otázku, zasievať rozpory medzi ľuďmi. A ako cieľovou úlohou je rozdeliť a potom postaviť proti sebe časti jediného národa", uvedené v článku.

 

Hlava štátu poznamenala, že za "správneho" vlastenca na Ukrajine je dnes uznávaný iba ten, kto nenávidí Rusko. Ale "nenávisť a zloba sú veľmi vratkým základom suverenity". Ako prezident pripomenul, Rusko nielenže uznáva Kyjev, ale urobilo veľa pre to, aby sa Ukrajina stala nezávislou krajinou.

 

img

 

"Moderná Ukrajina je celkovým výsledkom sovietskej éry. Všetci to vieme a pamätáme si, že do veľkej miery bola vytvorená na úkor historického Ruska. Stačí porovnať, ktoré krajiny v 17. storočí boli pripojené k ruskému štátu a s ktorými územiami opustila Ukrajinská SSR Sovietsky zväz", napísal prezident Ruskej federácie.

 

Poukázal na to, že Ukrajina a Rusko sa po stáročia rozvíjali ako jednotný ekonomický systém a hĺbku spolupráce, ktorá bola pred 30 rokmi, by mohla EÚ závidieť.

 

"Kyjev používa svoju vlastnú politickú aritmetiku, ale v rokoch 1991 – 2013 len pre nízke ceny plynu Ukrajina ušetrila na svojom rozpočte viac ako 82 miliárd dolárov a dnes sú doslova 'závislý' na ruských platbách 1,5 miliardy dolárov za tranzit nášho plynu do Európy. Zatiaľ čo pri zachovaní hospodárskych väzieb medzi našimi krajinami by pozitívny efekt pre Ukrajinu predstavoval desiatky miliárd dolárov", napísal Putin.

 

Ako poznamenala hlava štátu, súčasný prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenský sa dostal k moci pod heslom dosiahnutia mieru, jeho "sľuby sa však ukázali ako klamstva".

 

img

 

"Nič sa nezmenilo. A v niektorých ohľadoch sa situácia na Ukrajine a v okolí Donbasu ešte viac zhoršila".

 

Putin vo svojom článku vyjadril presvedčenie, že Kyjev jednoducho nepotrebuje Donbass. "Prečo? Pretože po prvé, obyvatelia týchto regiónov nikdy neprijmu rozkazy, ktoré sa pokúsili a snažia sa vnútiť silou, blokádou, hrozbami. A po druhé, výsledky dohôd Minsk-1 a Minsk-2, ktoré poskytujú skutočnú šancu na pokojné obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny priamym vyjednávaním s LNR a DNR (samostatne vyhlásenými republikami) sprostredkovaním Ruska, Nemecka a Francúzska, sú v rozpore s celou logikou 'proti-ruského' projektu – ktorý sa môže držať iba na neustálom kultivovaní obrazu vnútorného a vonkajšieho nepriateľa. A dodám – pod protektorátom a kontrolou západných mocnosti".

 

Putin pripomenul, že obyvatelia DoneckaLuganska sa chopili zbraní, aby chránili seba, svoj domov, jazyk. Po pogromoch, ktoré sa prehnali krajinou a požiari 2. mája 2014 v Odese, nemali inú možnosť.

 

 

Dnes na Ukrajine prebieha militarizácia, zavádza sa priame vonkajšie riadenie vrátane dohľadu nad úradmi a ozbrojenými silami, zdôraznil Putin. To všetko sa podľa neho odohráva na pozadí vytvárania atmosféry strachu, agresívnej rétoriky, pôžitkárstva neonacistom v ukrajinskej spoločnosti.

 

"Rovnakým spôsobom sa kryje absorpcia zvyškov ukrajinskej ekonomiky a ťažba jej prírodných zdrojov. Predaj poľnohospodárskej pôdy sa tiež blíži a je zrejmé, kto ju kúpi. Áno, Ukrajine z času na čas prideľujú finančné zdroje, pôžičky, ale podľa svojich vlastných podmienok a záujmov, podľa referencií a výhody pre západné spoločnosti. Mimochodom, kto tieto dlhy splatí? Zrejme sa predpokladá, že to bude musieť urobiť nielen súčasná generácia Ukrajincov, ale aj ich deti, vnúčatá a pravdepodobne pravnúčatá".

 

"Mína s oneskoreným účinkom, ktorá následne explodovala", Putin označil právo zväzových republík na vystúpenie zo ZSSR zakotvené v ústave z roku 1924.

 

Ruský vodca pripomenul, že 8. decembra 1991 bola podpísaná takzvaná Belovežská dohoda o vytvorení SNŠ, v ktorej bolo oznámené, že "ZSSR ako subjekt medzinárodného práva a geopolitickej reality prestáva existovať". A Ukrajina nepodpísala ani neratifikovala Chartu SNŠ, dodal prezident.

 

img

 

"Som presvedčený, že skutočná zvrchovanosť Ukrajiny je možná práve v partnerstve s Ruskom. Naše duchovné, ľudské, civilizačné väzby sa formovali po celé storočia, siahajú k jednému zdroju, boli upevnené spoločnými skúškami, úspechmi a víťazstvami. Naše príbuzenstvo sa dedí z generácie na generáciu. Je to v srdciach, v pamäti ľudí žijúcich v Rusku a na Ukrajine, v pokrvných zväzkoch, ktoré spájajú milióny našich rodín. Spoločne sme vždy boli a budeme mnohokrát silnejší a úspešnejší. Sme predsa jeden národ. Mnoho ľudí ma teraz budú počuť a poviem jednu vec: Rusko nikdy nebolo a nebude proti Ukrajinské. A aká by mala byť Ukrajina – rozhodnú jej občania".

 

Zdroj:  https://ria.ru/20210712/putin-1740960128.html

        

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies