Putin, Macron a Trump vydali spoločné vyhlásenie o konflikte v Náhornom Karabachu

NETKY.SK • 1 Október 2020, 19:03 • 2 min
Putin, Macron a Trump vydali spoločné vyhlásenie o konflikte v Náhornom Karabachu

Prezidenti troch krajín vyzvali vodcov Arménska a Azerbajdžanu, aby okamžite zastavili nepriateľské akcie a sadli si k rokovaciemu stolu.

slovakia

left justify in out

Vyhlásenie troch prezidentov

Ruský prezident Vladimir Putin, francúzsky prezident Emmanuel Macron a americký prezident Donald Trump 1. októbra  vydali spoločné vyhlásenie k bojom v Náhornom Karabachu.

 

Vyhlásenie sa skladá z troch bodov. Prezidenti vyjadrili sústrasť obetiam, vyzvali na okamžité zastavenie nepriateľských akcií a požiadali vodcov Arménska a Azerbajdžanu o návrat k rokovaniam.

 

img

 

"Vyzývame tiež vedúcich predstaviteľov Arménska a Azerbajdžanu, aby okamžite a bez vyžiadania predbežných podmienok obnovili rokovania o podstate dohody za pomoci spolupredsedov Minskej skupiny OBSE," uvádza sa v dokumente.

 

Rusko, USA a Francúzsko sú traja spolupredsedovia Minskej skupiny OBSE, ktorá bola vytvorená v roku 1992 pre mierové urovnanie konfliktu v Náhornom Karabachu.

 

Súvisiaci článok: Čo je dôležite vedieť o ozbrojenom konflikte v Náhornom Karabachu?

 

Bezpečnostná rada OSN 30. septembra tiež vyzvala Arménsko a Azerbajdžan, aby okamžite zastavili nepriateľské akcie a vrátili sa k rokovaniam.

 

Počet obetí stúpa

Napriek tomu ozbrojené strety s použitím ťažkých zbraní v Náhornom Karabachu pokračujú. Už päť dní trvajúca eskalácia si dosiaľ vyžiadala takmer 130 obetí, ako potvrdili strany zapojené do konfliktu. Najmenej 16 mŕtvych sú civilisti.

 

img

 

Konflikt medzi Arménskom a Azerbajdžanom sa vyhrotil 27. septembra.Toto je druhé zhoršenie situácie v roku 2020, naposledy sa to stalo v júli a trvalo niečo vyše týždňa. 

 

Po najnovšom vyostrení situácie na kontaktnej línii vyhlásili Arménsko a Karabach v nedeľu stanné právo a mobilizáciu, zatiaľ čo Azerbajdžan okrem stanného práva zaviedol aj zákaz vychádzania vo veľkých mestách. 

 

Konflikt v Náhornom Karabachu je najdlhšou vojnou na území bývalého ZSSR, ktorá sa začala koncom 80. rokov a odvtedy si vyžiadala životy asi 20 tisíc ľudí.

 

Prečítajte si viac: Náhorný Karabach sa otriasa v bojoch, nastalo stanné právo a mobilizácia armády



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies