Prezidentka si želá maximálne ekologické úsilie, dekarbonizovať musia všetci

NETKY.SK • 24 November 2020, 17:20 • 2 min
Prezidentka si želá maximálne ekologické úsilie, dekarbonizovať musia všetci

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová vystúpila formou videa na konferencii Next Green Generation EU: Zelený reštart Slovenska.

slovakia

left justify in out

Berie to ako priestor pre národnú diskusiu „o zelenom naštartovaní našej krajiny a súčasne riešenie klimatickej krízy“.

 

Hlavná veliteľka ozbrojených síl a hlava štátu je presvedčená, že „môžeme byť inovatívnou, zelenou a modernou krajinou, kde sa ľuďom bude dobre žiť.“

 

 

Zuzana Čaputová tiež verí, že môžeme byť zároveň aj miestom s väčšou sociálnou spravodlivosťou a férovosťou. Zdôraznila, že teraz stojíme pred rozhodnutím, ako správne nastaviť Plán obnovy i peniaze z EÚ v programovacom období. Nazdáva sa, že potrebujeme dlhodobý plán i víziu, kde zelená transformácia bude mať významné postavenie.

 

„Plne sa hlásim k novému cieľu znížiť emisie skleníkových plynov minimálne o 55 % do roku 2030,“ povedala v príhovore Čaputová s ocenením, že SR je v tejto oblasti deklarovaným lídrom.

„Oceňujem, že Slovensko sa prihlásilo k cieľu uhlíkovej neutrality do roku 2050 ako prvé v regióne strednej Európy,“ vyzdvihla prvenstvo krajiny medzi Tatrami a Dunajom.

 

No zdôrazňuje, že táto úloha nebude ľahká a okrem víťazov môžeme mať aj porazených. „Budeme potrebovať nové nízkouhlíkové technológie a integrované riešenia,“ povedala s tým, že tu sa môžu realizovať firmy prinášajúce zelené technológie, ale aj vedcov, ktorí na tomto poli pôsobia.

 

 

Prezidentka chce ísť príkladom a preto sa prihlásila k záväzku, aby Úraz prezidenta SR bol uhlíkovo neutrálny už do roku 2030 „ako vôbec prvá verejná inštitúcia na Slovensku“.

 

Zdôraznila, že pri tomto kroku pôjde o mnoho opatrení vrátane predchádzania vytvárania odpadu, ale aj „používanie obnoviteľných zdrojov energie, obmeny vozového parku či výsadby stromov a zelene“.

 

Zdôraznila, že ak chceme byť príkladom, dekarbonizovať musia všetci. „Jedným z účinných  nástrojov riešenia klimatickej krízy sú aj investície do environmentálne a energeticky udržateľnej výstavby a komplexnej obnovy budov a domov,“ uzavrela hlava SR s tým, že ide aj o investíciu do zdravia ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies