Prezident výzvu poslancov nevypočul, J. Čentéša zatiaľ nevymenuje

NETKY.SK • 15 Júl 2011, 11:08 • 2 min
Prezident výzvu poslancov nevypočul, J. Čentéša zatiaľ nevymenuje

Prezident výzvu poslancov nevypočul, J. Čentéša zatiaľ nevymenuje

slovakia

left justify in out

img

Prezident SR Ivan Gašparovič trvá na svojom stanovisku, že Jozefa Čentéša nevymenuje za generálneho prokurátora skôr, ako bude známe rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o sťažnosti zastupujúceho šéfa prokurátorov Ladislava Tichého. Potvrdil to po dnešnom stretnutí s predsedom NR SR Richardom Sulíkom (SaS), ktorý mu priniesol petíciou podpísanú 76 poslancami. V nej vyzývajú hlavu štátu, aby Čentéša vymenoval.
      "Sme toho názoru, že povinnosť prezidenta je vymenovať generálneho prokurátora bez zbytočného odkladu. Po tom ako ÚS rozhodol o zrušení predbežného opatrenia, nevidíme žiaden dôvod, prečo by nemal byť pán Čentéš vymenovaný. Nenašli sme žiaľ spoločnú reč," povedal Sulík, ktorý dnešné stretnutie inicioval.
      Podľa jeho slov sa s Gašparovičom zhodli na tom, že prezident má z ústavy povinnosť vymenovať generálneho prokurátora bez zbytočného odkladu. "Nezhodli sme sa na tom, či nejaké konanie na ÚS je dôvodom na odklad," vysvetlil Sulík.
      Gašparovič pre porovnanie uviedol, že v prípade menovania vlády je v ústave napísané, že prezident ju na návrh premiéra vymenuje, čo podľa neho znamená bez zbytočného odkladu. Pri generálnom prokurátorovi je zase napísané, že prezident ho na návrh NR SR vymenúva, čo umožňuje aj časové zdržanie. "Môžem ho vymenovať, no môžem hľadať aj dôvody na nevymenovanie, ako je konanie na ÚS. No nepovedal som, že ho nevymenujem," zdôraznil. Ako bude postupovať v septembri, špekulovať nechcel.
      Poslanci Národnej rady SR zvolili Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora v tajnej voľbe 17. júna 79 hlasmi. Čentéš protikandidáta nemal, Dobroslav Trnka sa vzdal krátko pred samotnou voľbou. Gašparovič ešte v ten deň odkázal, že takto zvoleného šéfa prokurátorov nevymenuje, až kým Ústavný súd SR nerozhodne o podaní, ktoré mu adresoval zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies