PREVENCIA: Pri eliminácii rakoviny krčka maternice pomáha očkovanie a skríning

NETKY.SK • 16 Január 2024, 12:00 • 2 min
PREVENCIA:  Pri eliminácii rakoviny krčka maternice pomáha očkovanie a skríning

Na Slovensku každoročne ochorie na rakovinu krčka maternice približne 600 žien a zomrie cca 200 žien. Primárnou prevenciou je očkovanie proti HPV. Na Slovensku je od mája 2022 zavedené bezplatné očkovanie 9-valentnou vakcínou pre deti vo veku medzi 12-13.tym rokom, od decembra 2023 aj pre deti do dosiahnutia 15.teho roku života.

slovakia

left justify in out

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) poukazuje na Mesiac povedomia o rakovine krčka maternice zdôraznením práce, ktorú svet ešte musí urobiť na elimináciu tejto choroby do konca tohto storočia, a propagovaním možností, ktoré sú k dispozícii na dosiahnutie tohto cieľa, uvádza spraáva Ministerstva zdravotníctva SR. 

Hlavnou príčinou rakoviny krčka maternice je pretrvávajúca infekcia vysokorizikovými typmi ľudského papilomavírusu (HPV), ktoré sa prenášajú sexuálnym kontaktom a sliznicami. V roku 2020 bola rakovina krčka maternice diagnostikovaná 604 000 ženám na celom svete a približne 342 000 žien na túto chorobu zomrelo. Pritom toto ochorenie patrí k tým, ktorému sa vie predísť a vie sa aj – pri včasnom záchyte – dobre liečiť a vyliečiť.

Krajinám zostáva už len 6 rokov na splnenie cieľov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktoré pomôžu eliminovať rakovinu krčka maternice v tomto ambicióznom časovom rámci. Nedávny výskum vedcov z IARC a partnerských inštitúcií naznačuje, že tieto ciele sa nesplnia, ak krajiny nerozšíria skríningové programy, nezlepšia pokrytie očkovaním proti HPV a nerozšíria prístup k cenovo dostupnej liečbe.

Kampaň na onkokontrolu spustil už predchádzajuci minister Michal Palkovič:

Ak chceme eliminovať rakovinu krčka maternice ako problém verejného zdravia, všetky krajiny musia dosiahnuť a udržať mieru výskytu menej ako 4 nové prípady rakoviny krčka maternice na 100 000 žien ročne. Dosiahnutie tohto cieľa spočíva na troch kľúčových pilieroch a zodpovedajúcich cieľoch:

Očkovanie: 90 % dievčat plne očkovaných vakcínou proti HPV do veku 15 rokov;
Skríning: 70 % žien vyšetrených pomocou vysokovýkonného testu vo veku 35 rokov a opäť vo veku 45 rokov;
Liečba: 90 % žien s prekancerózou liečených a 90 % žien s invazívnou rakovinou manažovaných.

Sekundárnou prevenciou je skríning. Bezplatný skríning, teda onkonkontrola rakoviny krčka maternice, je určená pre ženy vo veku od 23 do 64 rokov. Onkokontrola pozostáva z odberu testovacej vzorky na cytologické vyšetrenie. Vykonáva sa počas preventívnej gynekologickej prehliadky pomocou PAP testu každé tri roky.


Onkokontrolu na Slovensku absolvuje 38% žien, na pozvánky zdravotných poisťovní príde na onkokontrolu 21,2 % z pozvaných žien.
Viac info: www.onkokontrola.sk



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: MZ SR (www.health.gov.sk), Foto: Vizuál kampane. (MZ SR)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies