Preplnený utečenecký tábor na ostrove Lesbos museli evakuovať, vypukol tam obrovský požiar

NETKY.SK • 9 September 2020, 06:22 • 2 min
Preplnený utečenecký tábor na ostrove Lesbos museli evakuovať, vypukol tam obrovský požiar

ATÉNY - Preplnený utečenecký tábor na gréckom ostrove Lesbos zachvátil požiar.

slovakia

left justify in out

Podľa gréckej verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej stanice ERT sa úradom podarilo evakuovať z tábora väčšinu ľudí. S odvolaním sa na tamojšie médiá o tom informovala agentúra DPA.

 

img

 

Vietor odrezal únikovú cestu

Situáciu výrazne sťažil najmä silný vietor, ktorý dosiahol rýchlosť až 60 kilometrov za hodinu. Podľa pracovníkov humanitárnych organizácií a dobrovoľníkov nachádzajúcich sa na mieste požiaru, plamene a dym znemožnili použiť k evakuácii niektoré únikové cesty.

 

img

 

Príčina požiarov bude predmetom vyšetrovania. Niektorí utečenci tvrdia, že išlo o podpaľačstvo miestnych ostrovanov. Iné správy naznačujú, že migranti sami založili požiare a následne bránili hasičom v ich práci.

 

 

S veľkým lesným požiarom na ostrove bojujú bezpečnostné zložky od utorňajšieho večera aj približne 25 kilometrov severozápadne od tábora Moria.

 

Na zariadenie bola uvalená karanténa

Tábor Moria je dočasným útočiskom pre viac ako 12-tisíc ľudí, čo štvornásobne prevyšuje jeho kapacitu. Ľudskoprávne organizácie stredisko kritizujú pre zlé podmienky v zariadení. Varujú tiež pred možným šírením pandémie, pretože tu ľudia nemôžu dodržiavať bezpečné odstupy a základné hygienické opatrenia.

 

 

Na zariadenie bola ešte minulý týždeň uvalená karanténa po tom, čo bola potvrdená nákaza novým koronavírusom u 40-ročného žiadateľa o azyl.

 

img

 

V utorok úrady v tábore Moria evidovali 35 prípadov ochorenia COVID-19, čím sa počet infikovaných od pondelka zdvojnásobil. V pondelok Grécka vláda uviedla, že uvalila karanténu na ďalšie tri zariadenia pre migrantov v oblasti Atén.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies