Prejav Netanjahua v Kongrese iste rozhnevá demokratov v Kongrese. A dôvod?

NETKY.SK • 24 Máj 2024, 08:15 • 2 min
Prejav Netanjahua v Kongrese iste rozhnevá demokratov v Kongrese. A dôvod?

WASHINGTON - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu čoskoro vystúpi s prejavom v americkom Kongrese. Oznámil to predseda Snemovne reprezentantov Kongresu Mike Johnson, informuje AFP.

slovakia

left justify in out

"Čoskoro privítame v Kapitole premiéra Netanjahua na spoločnom zasadnutí (oboch komôr) Kongresu," povedal Johnson. Dodal, že Netanjahuova návšteva bude zo strany USA "veľmi silným prejavom podpory izraelskej vláde v čase, keď ju najviac potrebujú".
 
Prejav izraelského premiéra podľa agentúry Reuters istotne rozhnevá demokratov v Kongrese, ktorí čoraz viac kritizujú vojenskú kampaň Izraela v Pásme Gazy a jej americkú podporu. Netanjahua naopak najviac podporujú republikáni, ku ktorým patrí aj zmienený Johnson. AFP pripomína, že k jeho oznámeniu dochádza po tom, ako Izrael zažil v tomto týždni až dva veľké neúspechy.
 
Ešte v pondelok totiž hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karim Khan oznámil, že požiadal sudcov ICC o vydanie zatykačov na Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta a troch vodcov palestínskeho militantného hnutia Hamas. Následne v stredu Írsko, Nórsko a Španielsko avizovali, že 28. mája oficiálne uznajú Palestínu ako štát.
 
Spojené štáty sú neochvejným podporovateľom Izraela. Demokratický prezident USA Joe Biden sa však čoraz viac snaží Netanjahua prinútiť, aby zmiernil operáciu v Gaze, kde ukrutne narastá počet civilných obetí. Izraelu pritom v súvislosti s jeho operáciou v meste Rafah pohrozil zastavením dodávok zbraní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, Foto: Benjamin Netanjahu / SITA/AP, Abir Sultan
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies