Prečo USA pozastavili dodávky zbraní do Izraela?

NETKY.SK • 8 Máj 2024, 18:00 • 2 min
Prečo USA pozastavili dodávky zbraní do Izraela?

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena pozastavila dodávky tisícov zbraní do Izraela vrátane kontroverzných leteckých bômb MK84.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie bolo založené na obavách z rozšírenia vojenskej operácie do južnej časti pásma Gazy. Tento krok by mohol dramaticky zvýšiť počet obetí konfliktu, uviedli americkí predstavitelia.

"Izrael by nemal spustiť rozsiahlu pozemnú operáciu v Rafahu, kde sa ukrýva viac ako milión ľudí a nemá kam ísť," povedal podľa denníka The Washington Post vysokopostavený predstaviteľ administratívy.

Podľa neho sa pozastavenie dodávok zbraní zameriava najmä na konečné použitie bômb a vplyv, ktorý by mohli mať v husto osídlených mestských oblastiach.

Americký prezident Joe Biden predtým označil bombardovanie Gazy za nevyberavé. Doteraz však nevyužil transfer zbraní na to, aby sa pokúsil prinútiť Izrael, aby zmenil svoje správanie.

Iní v USA opisujú tento krok ako "výstrel cez palubu", aby zdôraznili Izraelu vážnosť amerických obáv z ofenzívy v Rafahu.

Približne 1,5 milióna vysídlených Palestínčanov je v súčasnosti zhromaždených v táboroch pozdĺž hranice Gazy s Egyptom. Bezprecedentné rozhodnutie nasleduje po týždňoch konzultácií medzi americkými a izraelskými predstaviteľmi o tom, ako uspokojiť humanitárne potreby civilistov v Rafahu a ako zasiahnuť proti Hamasu inak ako kdekoľvek inde v Gaze.

Dodávku bômb a stíhačiek do Izraela v hodnote miliárd dolárov schválila Bidenova administratíva koncom marca tohto roka. Nový balík zbraní podľa zdrojov WP zahŕňal viac ako 1 800 leteckých bômb MK84, variant 900-kilogramovej bomby a 500 bômb typu MK82 s hmotnosťou približne 230 kilogramov.

Armády západných krajín prakticky prestali používať bomby prvého typu v husto obývaných oblastiach, pretože môžu zrovnať so zemou celé mestské bloky a sú spojené s vysokým rizikom civilných obetí.

Izrael odmieta obvinenia z plošného bombardovania a tvrdí, že Hamas je zodpovedný za civilné obete, pretože jeho bojovníci sa ukrývajú v obytných oblastiach.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari v stredu novinárom povedal, že akékoľvek nezhody medzi USA a Izraelom sa riešia za zatvorenými dverami a že spolupráca pokračuje.

Izraelskú operáciu v oblasti Rafahu v utorok odsúdili Egypt, Turecko, Jordánsko, generálny tajomník OSN António Guterres a šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. V stredu túto akciu kritizovali aj Africká únia (AÚ) a Katar. Predseda Komisie AÚ, ktorá je výkonným orgánom AÚ, Moussa Faki odsúdil obsadenie hraničného priechodu v Rafahu, dôležitého bodu pre vstup humanitárnej pomoci do Gazy, Izraelom a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zastavilo eskaláciu vojny.

                   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, The Washington Post, Foto: USA pozastavili dodávky zbraní do Izraela / nova.rs
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies